Visszaütnek a sokkoló közlekedési figyelmeztetések

Ezt olvasta már?

2022.04.28. 12:11

Alaposan meglepődtek amerikai kutatók, amikor észrevették, hogy a halálos közúti balesetekre figyelmeztető autópálya-üzenetek nemhogy csökkentenék az áldozatok számát, hanem pár százalékkal még növelik is.

Rendszeresen jelenítenek meg baleseti statisztikákat a texasi autópályák kijelzőin, a kutatók pedig azt találták, hogy a figyelmeztetéseket követő tíz kilométeren akár négy és fél százalékkal is több halálos baleset szokott történni. Feltételezik, hogy más államokban is hasonlóak lehetnek az arányok, ha pedig így van, akkor az elrettentő közlekedésbiztonsági üzenetek 17 ezerrel több autóbalesetet okozhatnak az Egyesült Államokban.

Egy most megjelent tanulmány szerint a különös jelenség mögött a figyelemelterelés-teória állhat. Amikor a kijózanítónak szánt üzenetek túlságosan közvetlenek és erősek, ahelyett, hogy koncentráltabbá tennék a sofőröket, csak még jobban elterelik a figyelmet. A sokkoló szövegek

ellopják a járművezető amúgy is korlátozott figyelmének egy részét,

és azt a veszély és halál miatti szorongássá változtatják, aminek az lesz a következménye, hogy elsikkadnak más lényeges forgalmi körülmények, mint például hogy hol vannak éppen autók körülöttük.

Korábbi pszichológiai kutatások már kimutatták, hogy a magas szorongásszint befolyásolhatja teljesítményünket egy feladat során, elvonják a járművezetők figyelmét, túlgondolkodásra késztetnek, ami tompítja a reflexeket. Minél sokkolóbb az üzenet, annál valószínűbb, hogy a közölt kockázatra figyelnek inkább, mint az útra. Ezzel a hátránnyal azonban nem foglalkoztak a közlekedésbiztonsági kampányok tervezésekor.

A pontos pszichológiai mechanizmus egyelőre nem világos a kutatók előtt, és tovább vizsgálják a különböző balesettípusok ok-okozati összefüggéseit.

(Borítókép: Wikipédia)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában