Vigyázz: kétszer is drágulhat ősszel a gáz a rezsicsökkentés módosításával!

Ezt olvasta már?

A nagycsaládosok számára elérhető földgáz kedvezményről a minap jelent meg egy új kormányrendelet, ami – amint megírtuk – lényegében összevezeti a rezsicsökkentett gázmennyiség (1729 m3) és a nagycsaládos kedvezményes gázmennyiség szabályait (3 gyermek esetén plusz 600 m3, minden további gyermek esetén további 300 m3).

A nagycsaládosoknak járó kedvezményt – aminek részleteit itt írtuk meg – a jogosult 300 ezer családból eddig mindössze 26 ezren vették igénybe, ezért a minap figyelemfelhívó jelleggel külön közleményt is kiadott a lehetőség igénylésének szabályairól a Technológiai és Ipari Minisztérium. Ebben pedig azt is leírták, amit eddig nem hangsúlyoztak a rezsicsökkentés módosítása kapcsán, így tehát a kormany.hu közleményétől és a rezsibiztos aznapi bejelentésétől eltérően nem egységesen lesz 747 forint/köbméter az átlagfogyasztás feletti résznél a „lakossági piaci ár” augusztus és december között, hanem két részre oszlik.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

A közlemény szerint

augusztusban és szeptemberben 732,4, míg októberben, novemberben és decemberben 752,5 Ft lesz a lakosság számára a földgáz piaci ára.

Ez tehát azt jelenti, hogy az éves szinten 1729 köbméternél többet fogyasztók esetén júliusról augusztusra lesz az első komoly áremelés (hiszen elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbméter helyett 732,4 forint lesz a gáz ára), majd ehhez képest egy további kismértékű áremelés is bekövetkezik 752,5 forintra szeptemberről októberre.

Amint megírtuk: mindez várhatóan csak azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz augusztusban 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél is több gázt fogyasztanak és az efeletti részre értendő tehát augusztus-szeptemberben a 732,4 forintos, október-december között pedig a 752,5 forintos gázár.

Az, hogy augusztus és december között nem lesz egységes az átlagfogyasztás feletti részre a gázár, nem teljes újdonság, mert a rezsicsökkentés módosításakor kiadott energiahivatali rendelet is tartalmazta, igaz a kevésbé érthető megajoule mértékegységben (2022. augusztus–szeptember hónapok vonatkozásában 21,416 Ft/MJ a „lakossági piaci ár”, 2022. október–december hónapok vonatkozásában pedig 22,002 Ft/MJ). A kormány viszont a rezsicsökkentés módosításának bejelentésekor csak köbméterről beszélt, mint mértékegység és egyáltalán nem emelte ki, hogy az augusztus és december közötti időszakban kétféle köbméteralapú gázár jön majd. Most viszont a nagycsaládos kedvezményről szóló közleménybe beletette ezt az apró, de annál fontosabb részletet.

Fontos tudni, hogy a rezsicsökkentés módosításáról szóló kormányrendelet azt is rögzíti: a jövő év első hónapjaira érvényes “lakossági piaci árat” majd karácsony körül kell meghatároznia az Energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében. Így tehát ha addig a téli gázválság miatt tovább emelkednének a tőzsdei gázárak, illetve a magyar állam gázbeszerzési költségei, akkor bizony elképzelhető, hogy a fent említett 752 forintnál is jóval magasabb árat szab majd meg az Energiahivatal az átlagfogyasztás feletti rész esetére.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában