Véleményt mondtak a vezérigazgatók: megszelídül a Covid, sokan hisznek a magyar euróban

Ezt olvasta már?

A vezérigazgatók elsöprő többsége, 96%-a gondolta azt 2021 végén, hogy a Covid-19 hétköznapi vírussá szelídül 2023-ra. A PwC Magyarország 11. Vezérigazgató felmérésre 262 vezető megkérdezésével készült, akik arra számítanak, hogy jövőre már nem kell úgy tartanunk a koronavírustól, mint ahogy az elmúlt években.

Ami a hosszabb távú előrejelzéseket illeti, itt már nagyobb a bizonytalanság. 2030-ig ugyan még hosszú évek telnek el, vagyis minden bizonnyal lenne elég idő felkészíteni a gazdaságot az euró bevezetésére, ebben még sincs konszenzus. A cégvezetők 75%-a gondolja azt, hogy 2030-ra Magyarországon bevezetjük az eurót. Ebben a témában általában nagy a vita a gazdasági szakértők között is: sokan a közös valuta válságban nyújtott kedvező teljesítményét, stabilitását, kisebb ingadozását, illetve a tranzakciós költségek csökkenését hangsúlyozzák, míg mások az önálló pénzügypolitika mellett teszik le a voksukat, amely segíthet alkalmazkodni a gazdasági helyzethez.

Nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban is, hogy vajon 2031-ben elfogadják-e már a boltokban a kriptoeszközöket. A megkérdezettek szűk többsége, 53%-a szerint lehet majd élelmiszerért cserébe kriptót adni, ami ugyan nagy megosztottságot jelez, de egyben arra is rámutat, hogy sokan nagy jövő jósolnak a ma még igencsak kérdéses hasznosságú kriptóknak.

Hogy tudunk-e kripoeszközökkel fizetni az tehát még kérdés, de az biztosnak látszik, hogy még egy évtizeddel később, 2040 környékén már nem kell a vezetéssel foglalkoznunk. A cégvezetők 90%-a szerint ugyanis tömegesen megjelennek a magyar utakon az önvezető autók. Túlságosan nagy autókra azonban nem lesz szükség: a cégvezetők kevesebb mint egyharmada (31%) szerint érhető csak el a 2,1-es teljes termékenységi ráta, amellyel a magyar népesség csökkenő trendje megállítható lenne.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában