Vattay Gábor figyelmeztet: két hónappal vagyunk a britek mögött, exponenciálisan emelkedni fog a járvány

Ezt olvasta már?

Az Infostart beszámolójából kiderült, hogy Vattay Gábor meglátása szerint a negyedig hullámnak – amely rendkívül fertőző, emiatt szinte kivétel nélkül mindenkit érinteni fog –, illetve az oltásoknak köszönhetően, a két fajta immunizáció együttesen azt fogja vélhetően eredményezni, hogy a következő, vagyis

az esetleges ötödik hullám már szinte bele fog simulni a téli járványokba, amiket már megszoktuk az influenzánál és az egyéb megfázásos megbetegedéseknél.

A Nagy-Britanniában májusban elindult negyedik hullámra visszatérve a szakember kifejtette:

nagyjából két hónappal járhatnak Magyarország előtt, ahol a jelek szerint július közepén vette kezdetét ez a hullám.

Elmondható, hogy ennek során nagyjából kéthetente duplázódnak az esetszámok, bár ez – az idő rövidség miatt – hazánk esetében egyelőre még nem mérhető pontosan. Azonban a brit hullám úgy tűnik, hogy csillapíthatatlanul halad, exponenciálisan felfelé. Ismeretes, az első három hullámban mintegy 4,5 millió ember fertőződött meg a szigetországban, a negyedik hullámmal azonban ez a szám a közeljövőben megduplázódhat, sőt, akár a társadalom döntő részét is érintheti a betegség – tette hozzá a tanszékvezető.

Tapasztalatok szerint a negyedik hullám esetében a leglényegesebb eltérés – a korábbiakhoz képest – hogy, sokkal kevesebben kerülnek kórházba. Legalábbis az olyan országokban, mint Nagy-Britannia, és majd feltehetőleg Magyarország, mivel a lakosság nagy számban átoltott.

Ennek megfelelően viszont kevésbé tartanak az emberek a járványhullámtól, később kiváltva a védekezési reflexeket, így az esetszámok jóval nagyobbak lehetnek. Vagyis összességében nem tudható, hogy a sokkal nagyobb esetszám, valamint az alacsonyabb kórházba kerülés és halálozási esély együttesen mekkora áldozatot fog követelni – hívta föl a figyelmet a szakértő.

Vattay Gábor szerint mindez Magyarországon vélhetően még szeptemberre sem fog egy olyan mértéket elérni, ami miatt már külön intézkedéseket kell majd bevezetni. Természetesen, ha exponenciálisan fog tovább terjedni a járvány, idővel ki fog követelni valamilyen lépéseket, megakadályozandó, hogy ismét megteljenek a kórházak – jegyezte meg.

Címlapkép forrása: MTI/Bodnár Boglárka

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img