Újabb tüntetést szerveznek a pedagógusok

Ezt olvasta már?

“Tiltakozunk, nemcsak azért, mert a kötelezettségszegéssel aránytalan szankcióval fenyegetik kollégáinkat, hanem azért is, mert az oktatási kormányzat ezzel azt bizonyítja, hogy a problémák megoldása helyett inkább megfélemlít, büntet, akár azon az áron is, hogy még több pedagógus esik ki a rendszerből, holott az Alaptörvényben előírt közoktatási feladatellátás már jelenleg sem valósul meg” – írják, majd hozzáteszik:

A megfenyegetett kollégáink számára minden jogi segítséget megadunk!

“Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit!” – áll a közleményben.

“Használjuk ki, hogy

  • az intézményvezető köteles kiértesíteni a szülőket a tervezett és bejelentett sztrájk esetén;
  • kérjük meg a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell (így kihúzzuk a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás előírásának „méregfogát”);
  • a törvény alapján összevont felügyelet tartható;
  • a sztrájk alatt megtartandó tanítási órákat más napokra át lehet helyezni, ezért”

Azt javasolják, HOGY HÉTFŐTŐL EGY, BIZONYOS IDŐSZAKOKAT MEGCÉLZÓ, „GÖRDÜLŐ” SZTRÁJK MEGSZERVEZÉSÉT KEZDJÉK MEG A pedagógusok AZ INTÉZMÉNYEKBEN.

Ennek részleteit később teszik közzé a közösségi oldalakon. “Ügyeljünk arra, hogy a tervezett sztrájkot minél előbb jelentsük be az intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet belekezdeni a munkabeszüntetésbe” – teszik hozzá.

“Október 5-én ünnepli az UNESCO a Pedagógusok Világnapját. Erre a napra a PSZ és a PDSZ együttes akciót hirdet az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtunk át.  Ezekre az akciókra hívjuk a kollégákat, szülőket Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs területi irodáihoz! A részletekről időben hírt adunk.” – zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában