Újabb részleteket árult el az MNB likviditásszűkítő fegyveréről

Ezt olvasta már?

A magyar monetáris politika aktualitásai is szóba kerülnek október 19-én a Budapest Economic Forum konferencián a Marriott Hotelben. Vegye meg jegyét most!

Az MNB Monetáris Tanácsának döntése alapján 2022. október 1-jétől módosul a kötelező tartalékra vonatkozó szabályozás. A módosítás szerint jelenleg a tartalékköteles források 1 százalékát kitevő kötelező tartalék mértéke érdemben növekszik, és naponta teljesítendő, illetve havi átlagban történő megfelelést egyaránt tartalmaz.

A kötelező tartalékráta mértéke 5 százalékra emelkedik, amely előírásnak napi szinten kell megfelelni a bankoknak, biztosítva ezzel a likviditás tartós lekötését. A minimális 5 százalékos ráta felett további, maximálisan 5 százalékos, százalékonként választható ráta kerül bevezetésre, amivel az MNB további likviditás lekötését teszi lehetővé, emellett kellő rugalmasságot biztosít a hitelintézetek számára a likviditási sokkok kezelésére. A szabadon választott tartalékszint esetében havi átlagban történő megfelelést ír elő a szabályozás. A módosítások a 2022. október 1-jén induló havi tartalékperiódussal lépnek hatályba.

A tartalékköteles hitelintézetek a 2022. október 1-jétől induló negyedévre vonatkozóan a választható ráta mértékére vonatkozó választásukat 2022. szeptember 19-ig tehetik meg az MNB felé megtett nyilatkozattal. Tekintettel az átállási időszak operatív kihívásaira és a negyedév végi időszak sajátosságaira, az új kötelező tartalékrendszerre való zökkenőmentes átállás érdekében az MNB 2022. október 1. és 6. között egyedi banki kérésre átmenetileg kész eltekinteni a napi megfelelés teljesítésétől. A módosításról az MNB előzetesen egyeztetést folytatott az Európai Központi Bankkal és a hazai hitelintézetekkel is. 

További likviditáslekötő intézkedést jelent a korábban eseti jelleggel, a banki mérlegalkalmazkodás megkönnyítése céljából negyedévek végén alkalmazott diszkontkötvény aukciók rendszeressé tétele. A likviditás jegybanki kötvénnyel történő lekötése a szélesebb befektetői bázis elérésén keresztül erősíti a monetáris transzmissziót. A rendszeres diszkontkötvényt a monetáris politikai eszközök közötti összhang érdekében az egyhetes betéti eszköz paramétereihez igazítva bocsátja ki az MNB.

Ugyancsak a likviditás tartós lekötését szolgálja, hogy októbertől kezdődően változó kamatozású, hosszú futamidejű betétet hirdet az MNB. Az eszköz célja a likviditás tartós, egyhetesnél hosszabb lekötése annak érdekében, hogy a sterilizációs állomány átlagos futamidejének hosszabbodásán keresztül a rövid hozamok ingadozása mérséklődjön, ami erősíti a monetáris transzmissziót.

A rendszeres diszkontkötvény és a hosszú futamidejű betéti eszköz operatív részleteit szeptember végéig közzéteszi az MNB, az első aukcióra és meghirdetésre október elején kerül sor – zárul a közlemény.

Címlapkép: Shutterstock

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában