Újabb részletek derültek ki Matolcsy György meghökkentő beszédéről

Ezt olvasta már?

Mi is beszámoltunk róla, hogy Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlés gazdasági bizottságában, meghallgatása során szokatlan hangnemben nyilatkozott. Matolcsy elmondta: szembe kell nézni a ténnyel, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, és az egyik legsérülékenyebb ország az EU-ban.

Matolcsy azt is elmondta, hogy az ársapkák nem bizonyultak hatékonynak, ezért ki kell vezetni azokat. Elmondta azt is, a jelenlegi infláció nem háborús infláció, és jövőre már nálunk lehet a legmagasabb az áremelkedés mértéke.

A beszédből azóta újabb részletek derültek ki, a Telex ugyanis elkérte az RTL-től a felvételt. Ez alapján a lap azt írja, hogy a jegybankelnök szerint a kormány jövőre „igen jelentős külföldi hitelfelvételt” tervez, de ennek csak abban az esetben van értelme, ha az így szerzett pénzt energiahatékonysági programokra költjük, mert azok megtérülnek.

A jegybankelnök szerint a „25 milliárd vagy 50 milliárd forintos energiahatékonysági programok olyanok, mintha nem lennének”, nem ilyenekre, hanem „több ezermilliárd forintos” programokra van szükség.

Emellett a jegybankelnök szólt a lakossági megtakarításokról is: körülbelül 20 ezer milliárd forint a magyar családok megtakarítása, amelynek reálértékét most rontja az infláció. Ugyanennyi pénz van a magyar üzleti szektorban likviditási tartalékként, ezeket a pénzeket kormányzati programokkal meg lehetne mozdítani szerinte.

Ugyanakkor a devizatartalékok szintje Matolcsy szerint megfelelő, így az MNB stabilan vállalhatta és vállalja is az energiaszámla kiegyenlítését.

Azokat a megjegyzéseket is visszautasította, hogy a magyar gazdaság összeomlik, és fizetésképtelenségi kockázatról egyáltalán nem lehet beszélni.

Matolcsy szerint a kormány válságkezelése az utóbbi hat hónapban hibás volt, ez pedig annak az az oka, hogy 2013 óta a jegybank támogatásával a kormány minden válságot sikeresen kezelt, és mostanra elbízta magát. „Kifutottunk úgy a pályára, hogy eddig mindent megnyertünk, azt gondoltuk, hogy automatikusan megnyerjük ezt az energiaárrobbanásos, inflációs válságot is.”

Matolcsy ehhez hozzátette:

„A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopokról meg a mindenfajta hasonló, jónak tűnő ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. Összeomlott a rendszer.”

A jegybankelnök kritizálta az autópiart is, szerinte túlértékelt az ágazat szerepe. Az elektromosautó-gyártási kapacitásainkat ugyan sikerrel bővítjük, de ez csak arra jó, hogy a múltbéli hibáinkat ellensúlyozza, ezek a hibák pedig azok, hogy ennyire kiszolgáltatottak vagyunk az autógyártásnak – mondta. Emlékeztetett: a járműgyártás hozzáadott értéke 18 százalék, a kreatíviparé 70 százalék.

Kitért a forintra is, amely szerinte a következő hetekben újabb spekulációs támadás elé néz, de a jegybank erre felkészült, a shortolók sokat fognak veszíteni szerinte.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában