Tudományos szenzáció: a leopárdfókák cápát is esznek

Ezt olvasta már?

A Krista van der Linde, a Leopardseals.org szervezet munkatársa vezetett vizsgálatban cápamaradványokat találtak leopárdfókák ürülékében, valamint egyértelmű sérüléseket a fókák testén, amelyek a cápákkal vívott harcra utalnak. A fókák tehát vadászhattak a cápákra, nem a maradványaikból ettek.

A szakértőket meglepetésként érte, hogy a cápa is szerepel a fókák étlapján.

Ekkor azonban elefánthalakat és ausztrál szellemhalakat is találtunk, amelyeket szintén leopárdfókák vadásztak le. Ezeknek a halaknak erős gerincük van, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól, és a fókák is kaptak sebeket, időnként hatalmas tüskéket is az arcukba. Az egyik leopárdnak legalább tizennégy sérülése volt

– mondta Krista van der Linde. A kutató szerint nem tudni biztosan, miért vadásznak a fókák cápára, hiszen ez nagy kockázattal jár. Van der Linde úgy véli, a bennük lévő tápanyag lehet vonzó.

A Leopardseals.org szervezetet Van der Linde és Ingrid Visser orkaszakértő hívta életre a fókák kutatása, vizsgálata és jobb megértése érdekében. A világ legnagyobb leopárdfókaürülék-kollekciójával rendelkeznek, amelyet önkéntesek gyűjtöttek össze a partvidék mentén, hogy még többet tudjanak meg a ritka állatokról.

A leopárdfókákról eddig is ismert volt, hogy csúcsragadozók, amelyek pingvinekkel és más fókákkal táplálkoznak, de ez az első alkalom, hogy cápavadászatra utaló nyomokat találtak a szakértők.

Ezek az állatok eredetileg az Antarktiszról érkeztek Új-Zélandra. Jelenlétük egyre általánosabbá vált az ország vizeiben. A kutatók azt próbálják meghatározni, hogy ez új jelenség-e, vagy csak a gyakoribb észlelés kelti azt az illúziót, hogy több állat van a régióban.

Az étrendjükről szerzett új információ felveti azt a kérdést, hogy a fókák a változatosabb táplálék miatt érkeznek-e Új-Zélandra, és hogy a klímaváltozás hatással lehet-e a délebbre fekvő élelemforrásokra.

Pár évvel ezelőtt hatalmas megdöbbenést keltett, amikor egy leopárdfóka felolvasztott ürülékében egy pendrive-ot találtak, amelyen oroszlánfókákról készült fotók voltak.

(Borítókép: Leopárdfóka. Fotó: Shutterstock)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában