Trump aknamunkával vádolja a gyógyszerfelügyeletet

Ezt olvasta már?

Donald Trump egy Twitter-üzenetben azt írta, a háttérhatalom (deep state) vagy akárki az FDA-nél nagyon megnehezíti a gyógyszergyártók számára, hogy megkezdjék az embereken történő klinikai kísérleteket a reménybeli oltóanyagokkal. Nyilvánvaló, hogy el akarják odázni a választ november 3. utánra. Ehelyett a gyorsaságra kellene összpontosítani és életeket menteni! A bejegyzés címzettje Stephen Hahn volt, az FDA főigazgatója.

Trump Twitter-bejegyzése azután jelent meg, hogy az FDA egyik magas rangú tisztségviselője úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökség csütörtöki riportjában, hogy benyújtaná a lemondását, ha a Trump-adminisztráció anélkül engedélyezné egy koronavírus elleni vakcina legyártását, hogy meggyőződtek róla: az oltóanyag valóban hatékony és biztonságos.

Kutatók, egészségügyi illetékesek és kongresszusi képviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a Trump-kormányzat netán nyomást gyakorolna az FDA-re azért, hogy még az elnökválasztás előtt hagyjon jóvá egy oltóanyagot, függetlenül attól, hogy klinikai tesztek igazolták-e a széleskörű használhatóságát.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke szerint Trump veszélyes kijelentést tett és az elnök túlment minden határon azzal, hogy politizálással vádolta a gyógyszerfelügyeleti hatóságot.

Az FDA illetékesei biztosítottak mindenkit arról, hogy nincs rajtuk politikai nyomás és kizárólag a tudományos szempontok alapján járnak el. Amint ez megváltozna, lemondanék, ezzel is jelezve az amerikai közvélemény számára, hogy valami nincs rendjén – mondta a Reuters riportjában Peter Marks, az FDA biológiai értékelésért és kutatásért felelős központjának az igazgatója.

A világ több más országához hasonlóan az Egyesült Államokban is számos, a koronavírus elleni reménybeli oltóanyag klinikai vizsgálata zajlik. A menetrend szerint a teszteket valamikor az ősz végéig befejezik, ezután kezdődhet az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása, ami rendes körülmények között igen hosszú és költséges folyamat. Amerikai kormányzati illetékesek korábban úgy becsülték, hogy 2021 elejére rendelkezésre állhat egy megbízható koronavírus elleni oltás.

Címlapkép forrása: Brandon Dill/Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img