Tovább tart a termelői árak robbanása Kínában

Ezt olvasta már?

Itt a lista, ez a világ 10 legjobb légitársasága

Ahhoz, hogy egy légitársaság felkerüljön a listára, "hétcsillagos biztonsági minősítést" kell elérnie – írták a weboldal szerkesztői. A rangsorolásnál figyelembe vették a repülési élmény...

Kik voltak a rózsakeresztesek?

A rózsakeresztes mozgalom három 17. századi könyvre épült, melyeket megjelenésük idején rengetegen olvastak és vitattak, majd kilencven évre megfeledkeztek róluk. Az első könyv címe a kor...

Koronavírus: nagyon ritka mutánst azonosítottak Magyarországon, küszöbön az új járványhullám?

Az Avidin Kft. a járvány kezdete óta végez tömeges teszteket nagy cégek számára. Az elmúlt hetekben igen alacsony esetszámot, napi 1-2 fertőzöttet találtak csak,...

Digitális vasfüggönnyel fenyeget az új hidegháború, és ez még csak a kezdet

Nemzetbiztonsági kiberkockázatok Az elmúlt évtizedekben a digitális technológia szerepe a társadalom egészében – így a kritikus infrastruktúrákban és a katonai gépezetben is – hatványozottan...

A kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 8,8 százalékkal nőttek júniusban. Az áremelkedés mértéke némileg csökkent a májusi, 13 havi csúcsnak számító 9 százalékról, és összhangban áll az elemzői előrejelzésekkel.

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben úgy értékelt, hogy az áruszektorban az ellátás biztosítását és az árak stabilizálását célzó gazdaságpolitikai intézkedések elkezdték érzékeltetni hatásukat, javítva a piaci kínálatot és keresletet, valamint lassítva az ipari termékek árának növekedését.

Kiemelte továbbá: mérséklődött az előző hónapokban tapasztalt, nagy ütemű áremelkedés a kőolaj- és földgázkitermeléssel, valamint a vas- és egyéb fémek olvasztásával és hengerelésével foglalkozó szektorokban.

Havi összevetésben a termelői árak 0,3 százalékkal nőttek májusról júniusra, míg az év első felében a múlt év azonos időszakához képest 5,1 százalékkal emelkedtek.

A fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése júniusban 1,1 százalék volt, vagyis enyhén lassult a májusi, 1,3 százalékhoz képest. Elemzők júniusra is 1,3 százalékos áremelkedést valószínűsítettek.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal zsugorodtak májusról júniusra. Tung Li-csüen rámutatott: a fogyasztói árindex alakulására leginkább az élelmiszerek árának mérséklődése hatott. Az élelmiszerek ára havi összevetésben 2,2 százalékkal esett vissza ugyanis, elsősorban a sertéstenyésztési kapacitás folyatódó bővülésének köszönhetően. A szakértő hangsúlyozta: a sertéshús ára a múlt hónapra 13,6 százalékkal csökkent májusról a javuló kínálat, valamint az idényszerűen gyengülő kereslet hatásaira.

Az első fél évet tekintve a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakával összevetve. Kína az évre 3 százalék körüli fogyasztói árnövekedést tűzött ki célul, szemben a tavalyi 3,5 százalékkal.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 0,9 százalékkal emelkedett júniusban éves összehasonlításban. A múlt havi adat ezzel változatlan maradt májushoz képest.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Már 200 milliónál jár az összes igazolt fertőzött száma a világban, egyre több helyen tombol a negyedik hullám

Tizenhét új koronavírusos esetet jelentettek be szombaton a tokiói olimpia szervezői.Július 1-től számítva így már 123-ra nőtt a játékokhoz köthető pozitív tesztek száma. A...

7 nap 7 recept: szaftos darált húsos kaják

Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a túró! GRILLSZEZON Fullos bagel ...

11+1 rántott hús a világ körül: Dél-Koreától Ausztriáig

Egészséges, tápanyagokkal dúsított Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 ...

Beaver Café: tökéletes kávélelőhely és otthonos hangulat Balatonalmádiban

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...

5 fantasztikus vízparti strandétterem a Balatonnál, ahol egész nyáron jót ehetsz

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -