Tovább emelkedett a magyar államadósság a második negyedévben

Ezt olvasta már?

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2022 második negyedévével záruló egy évben a GDP -5,4 százalékát tette ki (-3216 milliárd forintot). Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 75,3 százalékát érte el 2022 második negyedévének végén (44 949 milliárd forintot). Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 77,5 százaléka volt (46 264 milliárd forint) – közölte az MNB.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a második negyedévben a negyedéves GDP -2,1 százalékát tette ki (-333 milliárd forintot). Az államháztartás alszektorai közül a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége -343 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké 19 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké pedig -9 milliárd forint volt. Az államháztartás pénzügyi eszközeinek nem konszolidált állománya 2022 második negyedévének végén a GDP 39,2 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 84 százalékát tették ki, így nettó pénzügyi vagyona a GDP -44,9 százalékát érte el – olvasható a jegybank közleményében.

Az államháztartás pénzügyi eszközei közül tranzakcióból fakadóan jelentősen növekedtek a központi banknál elhelyezett betétek. Kisebb, tranzakcióból eredő növekedés mutatkozott még a részvények, részesedések, valamint az európai uniós támogatásokkal kapcsolatos követelések esetében. Tranzakcióból fakadóan csökkent viszont a pénzügyi derivatívák és az adókövetelések állománya. Az államháztartás kötelezettségei közül a negyedév során tranzakcióból kifolyólag jelentősen nőtt a hosszú lejáratú értékpapírok állománya, elsősorban a külföld befektetései révén. Tranzakcióból fakadóan csökkentek viszont a központi kormányzat hiteltartozásai, ami elsősorban a pénzügyi vállalatoktól felvett hiteleket érintette. Az egyéb kötelezettségek esetében az európai uniós támogatásokkal kapcsolatos tartozások növekedése volt a meghatározó.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége a második negyedévvel záruló egy évben a GDP 5,2 százaléka volt (3102 milliárd forint). A háztartások nettó finanszírozási képessége 2022 második negyedévében a negyedéves GDP 7 százalékát tette ki (1128 milliárd forintot). A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya 2022 második negyedévének végén a GDP 131,4 százalékát, a kötelezettségei a GDP 22,7 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 108,7 százalékát érte el. A háztartások pénzügyi eszközei közül a második negyedévben tranzakcióból eredően jelentős mértékben növekedtek a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, a hitelek, a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek, a biztosítástechnikai tartalékok és az egyéb követelések, ugyanakkor számottevően csökkentek a folyószámla betétek. A háztartások kötelezettségeit tekintve a hitelintézetektől felvett hitelek esetében tranzakcióból adódóan jelentősen bővültek a hosszú lejáratú, forint ingatlanhitelek. A háztartások egyéb kötelezettségei ugyanakkor számottevő mértékben csökkentek.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában