Történelmi jelentőségű ceremónia – Hivatalosan is III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója

Ezt olvasta már?

Károly abban a pillanatban lett király, amikor édesanyja meghalt, de a trónra lépési tanácsot az uralkodó halála után a lehető leghamarabb megtartják, hogy hivatalosan is kihirdessék az utódot.

A ma délelőtt, helyi idő szerint 10 órakor kezdődő trónutódlási tanácson a király személyes nyilatkozatot tesz a királynő halálával kapcsolatban, és esküt tesz a skót egyház megőrzésére – Skóciában ugyanis az egyház és az állam között hatalommegosztás van.

A tanácskozáson részt vesz többek között Camilla, Károly felesége, aki mostantól a hitvesi királynői címet viseli, valamint a király fia, Vilmos, az új walesi herceg.

A király trónra lépését a londoni Royal Exchange-ben fogják kihirdetni, ahogyan édesanyja trónra lépését is több mint 70 évvel ezelőtt.

Az első nyilvános kihirdetésre a londoni Szent Jakab-palota Friar Court erkélyéről kerül sor 11 órakor, ezt a pillanatot általában évszázados díszszemle kíséri, trombitások játszanak fanfárokat, és ágyúkkal tisztelegnek a Hyde Parkban és a londoni Towerben.

II. Erzsébet gyászára leeresztett zászlók teljes lobogón fognak lobogni a trónra lépési tanács után, amelyet először közvetít a televízió. Az Egyesült Királyságban vasárnapig további kihirdetések sora zajlik majd, amikor a zászlók ismét félárbócra eresztik a lobogókat.

III. Károly tegnap este tegnapi hivatalos beszédében elmondta, hogy mély fájdalmat érez édesanyja elvesztése miatt, és méltatta melegszívűségét, humorát és csalhatatlan képességét, hogy mindig a legjobbat lássa az emberekben. Károly megígérte, hogy ugyanolyan rendíthetetlen odaadással fogja szolgálni a nemzetet, mint a néhai királynő 70 éves uralkodása alatt.

Címlapkép: Chris Jackson – WPA Pool /Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában