Több milliárdos számlát hoznak az energiaárak Szombathelyen, jön a 74 pontos takarékossági program

Ezt olvasta már?

Nemény András polgármester ismertette: a program végrehajtásától 1,2 milliárd forint megtakarítást remélnek.

Az elfogadott és az önkormányzat honlapján is hozzáférhető tervezetben az olvasható, hogy a fűtési időszakban több önkormányzati épületet is bezárnak vagy korlátozzák azok nyitvatartását, dolgozókat helyeznek át, de munkahelyeket nem szüntetnek meg.

Október 13-án bezárják például a Savaria Filmszínházat, november 1. és március 31. között zárva lesz a Smidt Múzeum, december 20. és január 30. között pedig a Weöres Sándor Színház is. Szerdától szombatig lesz látogatható fűtési szezonban a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum.

Nem nyit ki télen Szombathelyen a városi műjégpálya, jövőre a városi uszoda nagymedencéje a téli időszakban nem üzemel majd, az új részben lévő 33 méteres medencét használhatják a látogatók és a sportegyesületek. Emellett két Celsius-fokkal csökkentik az Aréna Savaria Sportcsarnok hőmérsékletét és nem lesz világítás a Sugár úti futópályán. 

A Savaria Szimfonikus Zenekar télre a Művelődési és Sportházba költözik át, heti három napot tart nyitva a Berzsenyi Dániel Könyvtár, két fiókkönytárat pedig átmenetileg bezárnak.

A tervezet szerint az óvodákban és bölcsődékben 22 fok lesz, de a szünetekben nem mindegyik lesz nyitva, központi ügyeletet tartanak majd. A négyből egy nyugdíjasklubot ideiglenesen bezárnak, hétvégente és ünnepnapokon pedig csak ételelvitelre lesz lehetőség.

A megtakarítási csomag ingatlanértékesítést is előirányoz, az ezekből befolyó bevételeket a tervezet szerint szintén a rezsiköltségek csökkentésére kívánják fordítani.

A képviselők úgy látják, az elfogadott takarékossági program csak enyhíti, de nem oldja meg az energiaárak emelkedéséből eredő problémákat, hiszen egyelőre azt sem tudják megmondani, hogy például a távhő esetében intézménytípusoktól függően hányszoros drágulással számolhatnak az önkormányzatok, és egyelőre az is bizonytalan, jövőre mennyibe kerül majd a közvilágítás.

Nemény András polgármester azt hangoztatta: sokat segítene, ha a kormányzat felfüggesztené a szolidaritási adó fizetésének kötelezettségét, illetve legalább részben visszakapnák az önkormányzatok a gépjárműadóból származó bevételeket.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában