Több jeget veszítettek idén a svájci gleccserek, mint az elmúlt száz év bármelyikében

Ezt olvasta már?

A jelentés szerint a svájci jégfolyamok tömegük 6 százalékát veszítették el idén, csaknem a dupláját a korábbi rekordnak, amelyet a forró nyarú 2003-ban mértek. 

Eddig már 2 százalékos veszteség is extrémnek számított.

A gleccserolvadás olyan erőteljes volt idén, hogy egy helyen felszínre került egy évezredek óta jég borította terület, másutt pedig réges-régen elhunytak holttestei kerültek elő, sőt meglett egy évtizedekkel ezelőtt lezuhant repülőgép roncsa is. Egyes kisebb gleccserek csaknem teljesen elolvadtak.

A klímaforgatókönyvekből tudtuk, hogy ez a helyzet egyszer be fog következni, de csak valamikor a jövőben. Az idei nyár legdöbbenetesebb felfedezése az volt, hogy a jövő már itt van

– kommentálta az adatokat Matthias Huss, a Glamos Svájci Gleccserfigyelő Hálózat vezetője.

Az alpesi gleccserek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a világátlagnál kétszer gyorsabban emelkedik. Szerte az Alpokban a tudósok kénytelenek folyamatosan javításokat végezni a mérőállomásokon, amelyeket az a veszély fenyeget, hogy az olvadó jég miatt elmozdulnak vagy megrongálódnak.

A svájci gleccserek együttvéve három köbkilométernyi jeget veszítettek idén a kevés téli hó és az ismétlődő nyári hőhullámok miatt – írja a Magyar Távirati Iroda. A téli havazások általában pótolni szokták a nyáron elolvadt jeget, és a friss hó a napsugarak visszaverésével védi a jeget a további olvadástól.

A múlt télen viszont a szokásosnál jóval vékonyabb védelmező hóréteg esett az Alpokban, ráadásul azt is beszennyezte a szaharai homok, ami miatt több hőt nyelt el, hozzájárulva a hóréteg alatt fekvő jég olvadásához. Ha tovább nő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, az Alpokban lévő gleccserek tömegük 80 százalékát veszíthetik el 2100-ig az előrejelzések szerint.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában