Több debreceni orvos nem akarja aláírni új szerződését

Ezt olvasta már?

Mi várható 2021-ben a magyar egészségügyben? Ingyenes konferenciánkon kiderül:

A portál birtokába került levélben az orvosok azt írják a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetést kérnek, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

A lap emlékeztet arra, hogy március elsején lép életbe az orvosok esetében az egészségügyi szolgálati jogviszony, amely felváltja a közalkalmazotti státuszt. Az új munkaszerződéseket március elsejéig kellene aláírniuk, ezzel magasabb bérre számíthatnak, a pótlékok körüli bizonytalanság azonban nehezíti az érintettek döntését.

A debreceni traumatológusok Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett február 22-i levelükben azt írják: megkapták és elolvasták a munkaszerződés tervezetét, de az nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást.

Az orvosok másik kifogása, hogy a munkaszerződés tervezete „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

A Magyar Orvosok Szakszervezete friss közleményében jelezte hétfőn: üdvözli a kormány döntését a hálapénz rendszerének kivezetéséről és az ezzel párhuzamos orvosi bérrendezésről, de szerintük több dolog is aggodalomra ad okot. Azt írták: a végleges szerződéseket még mindig nem kapta meg az egészségügyi dolgozók jelentős része, pár nap maradhat annak átnézésre, aláírására, miközben pár nappal ezelőtt is még újabb részletszabályok jelentek meg. „Az új szerződés ugyan sok orvos számára valóban alapbérnövekedéssel jár, ugyanakkor az eddig napvilágot látott információk az ügyeleti díjak mértékéről aggasztóak” – tették hozzá. A szakszervezet megalázónak tartja az Országos Kórházi Főigazgatóság által meghatározott ügyeleti díjakat, amelyek hétközben az orvosok órabérének 70 százalékát, szombaton 80 százalékát, vasárnap és ünnepnapon 90 százalékát tennék ki. Nem tartják emberségesnek azt az elvet sem, amely a munkavállalót a munkaidején túli ügyeleti munkára kötelezi, és annak díjazása kevesebb, mint a rendes óradíj.

Címlapkép forrása: Shutterstock

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img