Tisztázódott, mekkora lehet az orvosok ügyeleti díja

Ezt olvasta már?

Mi lesz a március elsején életbe lépő egészségügyi változások hatása? Online konferenciánkon kiderül:

A portál felidézi, hogy az orvosok sok esetben kifogásolták: ügyelet esetén hétköznapra csak az egy napra szóló alapbérük 70 százaléka, hétvégén pedig a 90 százaléka járna. Az ügyelet utáni pihenőnapot pedig nem fizetnék ki.

Ezért megkereste a portál az Országos Kórházi Főigazgatóságot, ahol azt mondták: a munkaszerződések aláírása jó ütemben halad az OKFŐ irányítása alá tartozó intézményekben. 2021. március 1-jétől a kötelezően elrendelt és önként vállalt ügyeletnél is lehetőség van a magasabb összegű díjazásra, ami a MOK-kal, az EDDSZ-szel, és a MESZK-kel folytatott egyeztetések alapján történt – tudatta a szervezet.

Ennek megfelelően a kötelezően elrendelt ügyelet esetében az országos kórház-főigazgató engedélyével további 30 százalékkal lehet eltérni, azaz a kötelező ügyeleti díj hétköznapon 100 százalék, pihenőnapon 110 százaléka, és munkaszüneti napon 120 százaléka lehet.

Az önként vállalt ügyeletnél amennyiben az egészségügyi intézmény kérte, hogy az ügyeleti díjat 30 százalékkal megemelhesse, akkor az ügyeleti díj mértéke hétköznapon 150 százalék, pihenőnapon 165 százalék és munkaszüneti napon 180 százalék lehet – közölte az OKFŐ kommunikációs és sajtóosztálya.

Címlapkép: Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot készíti elő az oltáshoz Szabó Csaba főorvos az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. február 19-én. Forrás: MTI/Komka Péter

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában