Telefonon beszélt Biden és Putyin

Ezt olvasta már?

A Kreml által érdeminek és nyílt jellegűnek nevezett beszélgetésben Vlagyimir Putyin és Joe Biden elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kedden kicserélte a február 5-én lejáró a nukleáris hadászati támadófegyverzetek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START (START-3) szerződés meghosszabbításához szükséges dokumentumokat.

A 2010-ben Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által aláírt szerződés 1550-re korlátozza a két ország által hadrendbe helyezett nukleáris robbanófejek és 700-ra a hadrendbe állított rakéták és bombázók számát.

Többek között a koronavírus-világjárvány elleni harcban, valamint a gazdaságban és kereskedelemben folytatandó együttműködésről is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök.

„A nemzetközi kérdések között szó volt az Egyesült Államok egyoldalú kilépéséről a Nyitott Égbolt szerződésből, az iráni nukleáris programról megkötött Közös Átfogó Cselekvési Terv problematikájáról, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak csúcstalálkozójára vonatkozó orosz kezdeményezésről” – hangsúlyozta a Kreml.

Mit mond a Fehér Ház?

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte országa készségét a hadászati nukleáris támadóeszközök csökkentéséről megkötött Új START- (START-3) szerződés meghosszabbítására – közölte kedden a Fehér Ház.

A két elnök megállapodott abban, hogy a két ország tárgyalócsapata sürgősen munkába kezd, hogy a meghosszabbítást a szerződés február 5-i lejárta előtt tető alá hozza. Az Egyesült Államok és Oroszország a nap folyamán korábban diplomáciai jegyzéket váltott arról, hogy megállapodott a szerződés meghosszabbításáról.    

Megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják a stratégiai stabilitásról folytatandó megbeszélések lehetőségét a fegyverzet-ellenőrzési és a felmerülő biztonsági kérdések körében.    

A két elnök Biden beiktatása után először lépett kapcsolatba egymással. A Kreml közleménye szerint a két elnök megelégedésének adott hangot az Új START szerződés ügyében lezajlott jegyzékváltással kapcsolatban. Putyin ratifikálásra még kedden átküldte az orosz parlament alsóházának a szerződés meghosszabbítását. A 2026. február 5-ig meghosszabbítandó dokumentum megjelent az Állami Duma adattárában.    

A washingtoni elnöki hivatal kommünikéje szerint a fegyverzetcsökkentés kérdésén túl Biden megerősítette Ukrajna szuverenitásának az Egyesült Államok által erőteljes támogatását – Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivőjének megfogalmazása szerint „a fennálló orosz agresszió tükrében.” A közlemény értelmében felvetett más aggályos kérdéseket is, beleértve az amerikai kormányzati és egyéb célpontok ellen intézett SolarWinds hackertámadás, az amerikai katonákért Oroszország által Afganisztánban kifizetett vérdíj, a 2020-as elnökválasztásba való beavatkozás és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyét.    

Biden egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok erőteljesen fel fog lépni nemzeti érdekei védelmében, válaszul Oroszország azon lépései ellen, amelyek vagy neki vagy a szövetségeseinek kárt okoznak. A két elnök megállapodott az átlátható kommunikáció fenntartásában.    

Putyin a Kreml szerint köszöntötte Bident a hivatalba lépése alkalmából. Megjegyezte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatainak normalizálása megfelelne mindkét ország, és – figyelembe véve különös felelősségüket a biztonság és a stabilitás fenntartásáért – az egész nemzetközi közösség érdekeinek.    

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek emellett megvitatták a kétoldalú és a nemzetközi kapcsolatok egyes kérdéseit, áttekintették az együttműködés lehetőségét az új koronavírusos világjárvány elleni küzdelem, valamint a kereskedelem és a gazdaság területén. Az orosz elnöki sajtószolgálat a párbeszéd gyakorlatiasnak és őszintének minősítette.    

Címlapkép: Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában