Szinte az összes nagyvállalatnak fájni fog a globális felmelegedés

Ezt olvasta már?

A jövőben egyre gyakrabban előforduló természeti katasztrófáknak köszönhetően a nagyvállalatok több mint egyharmadánál legalább egy eszközosztály értéke 20 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben fog csökkenni, olvashatjuk az S&P Global tegnap közzétett jelentéséből. A megállapítások és az ezeket a kockázatokat mérni hivatott elemzőeszköz az S&P Global Sustainable1 részei.

Egyre világosabbá válik az is a friss elemzés szerint, hogy a részvénypiacra is közvetlen hatással lesz az éghajlatváltozás. Az irányadó S&P 500 tőzsdeindex teljes kapitalizációjának közel 10 százalékát fogják előreláthatóan érinteni az éghajlati veszélyek a 2050-es években, a business-as-usual forgatókönyvet követve (azaz jelentős kormányközi beavatkozások hiányában). A vízhiány és a szélsőséges hőség lesz a legnagyobb hatással, derül ki az adatokból. A témával kapcsolatban egyébként emrég értekeztünk egy részletes elemzés keretein belül:

Az S&P kifejlesztett elemzőeszköze azt is jelzi, hogy a vállalatok és a befektetők egyre inkább tudatában vannak annak, hogy az éghajlatváltozás előrehaladtával folyamatosan és időben rendelkezésre álló adatokra lesz szükségük, különösen akkor, ha az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) tovább halad az éghajlatváltozással kapcsolatos adatok átláthatóságát megkövetelő, mérföldkőnek számító szabályozással. A JPMorgan Chase, a Fitch Ratings és a Morningstar is hasonló termékeket fejlesztett idén.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában