Szinte az összes közterületen maszkot kell viselni Magyarországon, bevezették a hétvégi karantént az ukránoknál

Ezt olvasta már?

Lemondott Szájer József

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

Itt a lista: ennyit kereshetnek az orvosok 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész...

Egészségügyi rendelet: szombat este megjelentek a legfontosabb részletszabályok

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

A terméketlen párok felénél a férfiak miatt nem jön össze a gyermek

A terméketlen pároknál az esetek körülbelül felénél a férfiak miatt nem jön össze a gyermekvállalás – idézi az InfoStart Kovács L. Gábor professzor, a Pécsi...

A szigorú intézkedések ellenére sem csökken az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Szlovéniában – derült ki a kabinet szerdai közleményéből. A kormánytagok között nincs egyetértés arról, tovább kell-e szigorítani a korlátozásokon vagy elegendőek a már meglévőek.

Tomaz Gantar egészségügyi miniszter további szigorításokat sürget. Úgy vélte: a meglévő korlátozások egyikén sem szabad enyhíteni, és legalább két hétig minden nem létfontosságú tevékenységet is be kellene szüntetni, ide értve a tömegközlekedést is.

Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter szerint ugyanakkor a válság nem csak az egészségügyet, hanem a gazdaságot is érinti. Ezért kompromisszumokra van szükség az újabb intézkedések bevezetésénél – fogalmazott.

A kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon vagy meghosszabbítja őket.

Szlovéniában jelenleg tilos a hat főnél nagyobb csoportosulás, valamint – néhány kivétellel – nem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, továbbá a fodrász- és szépségszalonok. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, az oktatási intézmények pedig távoktatásra álltak át.

A szlovén kormány újabb egymilliárd euró (355,4 milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagot fogadott el, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a parlamentnek.

A csomag meghosszabbítja az eddig érvényben lévő intézkedéseket, és a tavaszihoz hasonló újakat vezet be. Néhány közülük a jövő év közepéig, de akár 2021 végéig is hatályban marad.

A kabinet kulcsfontosságú intézkedései közé tartozik a rövidített munkaidő további támogatása, a hitelmoratórium meghosszabbítása, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások adókötelezettségei határidejének eltolása. Az állam továbbá átvállalja azon vállaltoktól, amelyeknek a forgalma legalább 40 százalékkal esik vissza a járvány miatt, a költségeik egy részét is.

Szlovéniában a kabinet által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 2217-tel 48 934-re nőtt a fertőzöttek száma. Rekordszámú, 40 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 645-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1171-en vannak kórházban, közülük 193-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2597 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 72 840-et. Az elmúlt napon újabb 28 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 893-ra emelkedett. Kórházban 1545 beteget ápolnak, közülük 178-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban. Kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik. Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásban merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk. (MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Irgalmatlan év végi pénzszórásba kezdett a kormány, 10 nap alatt 900 milliárd forintot költött

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -