Szijjártó Péter: Oroszország támadhatna Magyarország területén, ha rajtunk keresztül szállítanának fegyvert Ukrajnába

Ezt olvasta már?

A Magyarország területén áthaladó fegyverszállítmány megsemmisítendő célpont lenne

A miniszter hivatalos Facebook-oldalára felkerült rövid videóban az előadásrészletben arról beszél, hogy hogyan lehet belekeveredni egy háborús konfliktusba. Erre egy részletes választ ad a tárcavezető.

“Például úgy, ha egy ország átengedi a területén azokat a fegyvereket, amelyeket mások küldenek a háborúba” – fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint ennek kapcsán egy dolgot nem szabad elfelejteni. “Ha van két háborúzó fél, és az egyik fegyvert kap kívülről, akkor az ellenség szempontjából evidens feladat, hogy ezeket a fegyverszállítmányokat megsemmisítse, mielőtt azok felhasználásra kerülhetnének vele szemben” – magyarázta.

Tehát egy háborúba küldött halált okozó fegyverszállítmány az az útrakelésétől kezdve megsemmisítendő célpont a háborús ellenség számára

– hangoztatta. Azt is hozzátette, hogy egy ilyen szállítmány az egész útja során megsemmisítendő szállítmány. Arra is kitért, hogy a mai haditechnikai felkészültséggel a távolság nem számít, mert szerinte “sok tíz, száz kilométerre lévő célpontokat lehet megsemmisíteni precíziós fegyverekkel, amelyek azonban nem teljes mértékben tévedhetetlenek és nem mindig csak a célpontot semmisítik meg”.

Majd azt kérte a hallgatóságtól, hogy gondoljanak bele,

ha Magyarországon áthaladna egy halált okozó fegyvereket tartalmazó szállítmány, az már az egész Magyarországon való tartózkodása során megsemmisítendő célpont lenne.

Arról is beszélt a külügyminiszter, hogy egy ilyen szállítmány átadása Ukrajna irányába, ha Magyarországon keresztül menne, nem történhetne máshol, mint Magyarország és Ukrajna határán, Kárpátalján, ahol szintén magyar emberek élnek nagy számban.

“A Magyarországra történő belépéstől kezdve az Ukrajnába történő belépésig, Kárpátalja területére történő megérkezéséig egy ilyen szállítmány megsemmisítendő célpont” – ismételte meg és konkretizálta még jobban a veszélyforrást a tárcavezető. Szerinte az ilyen lehetséges katonai akcióktól meg kell védeni a magyar embereket, éljenek a határ bármely oldalán.

Elmondása szerint ezért döntött úgy a kormány, hogy nem teszi célponttá Magyarországot és a kárpátaljai magyarokat. “Ez a döntésünk világos” – zárta gondolatmenetét a miniszter.

Tegnap jelentette be a kormány, hogy nem enged át fegyvereket

Mint ismeretes, Szijjártó Péter hétfőn jelentette be, hogy ellentétben más európai országokkal, Magyarország nem enged át a magyar-ukrán határon fegyverszállítmányokat, majd ezt később Orbán Viktor is megerősítette.

Ne feledjük: ez már egy NATO-tagállam elleni támadás lenne

Részletes és hivatalos magyarázat a kormány döntéséről azonban most érkezett először a fentebb idézett videóban. A miniszter szavai újdonságként hatnak az elmúlt napok fejleményei után, ugyanis a tárcavezető kijelentése azt feltételezi, hogy Oroszország megtámadna egy NATO-tagállamot a fegyverszállítmányok megsemmisítése céljából, a tárcavezető úgy beszélt erről, mint “lehetséges katonai akció”. Egy ilyen forgatókönyv a legsúlyosabb szcenárió lenne a mostani háborúban, jelenleg ugyanis Oroszország egy nem NATO-tagállamot támadott meg, ezért a nyugati szövetségesek más eszközökkel igyekeznek segíteni Ukrajnán (például fegyverszállítmányokkal, még az eddig ellenálló Németország is szállítani fog).

Vincze Hajnalka, a Foreign Policy Research Institute transzatlanti és európai kérdésekkel foglalkozó szakértője a Portfolio-n épp tegnap megjelent írásában mutatott rá arra, hogy Magyarország is NATO-tagként az Észak-Atlanti Szerződés 5. cikkében előirányzott kollektív védelem oltalma alatt áll. Egy fegyveres konfliktus esetén a NATO azonnal beavatkozna fegyveresen, hogy megvédje tagországait. A szerződés azt mondja ki, hogy egy NATO-tagállam megtámadását mindannyiuk ellen irányuló támadásnak tekintik a szövetségesek – s ennek jegyében azután mindenki megteszi „az általa szükségesnek tartott” intézkedéseket. A független kül- és védelempolitikai kutató úgy fogalmazott: Amerika a saját érdekei miatt nem engedheti meg magának, hogy bármely NATO-szövetségesét magára hagyja. És ami a lényeg: ezt Moszkva is tudja.

Az orosz-ukrán háború legutóbbi fejleményeiről ezekben a cikkeinkben számoltunk be:

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában