Szijjártó Péter a háborúról: Veszélyes javaslatokat látunk

Ezt olvasta már?

A magyar embereknek joguk van békében és biztonságban élni saját országukban – fogalmazott a miniszter, majd ismertette a kormány lépéseit, amelyeket ezzel kapcsolatban tett. Ezek között hangoztatta, hogy Magyarország nem küld Ukrajnába katonákat és fegyvereket sem. De a kormány megérti azt, hogy szövetségesei másképp döntöttek ebben a kérdésben – fejtette ki.

A magyar kormány tiszteletben tartja ezen országok döntését és cserébe elvárja, hogy mások is tiszteletben tartsák a magyar döntést – tette hozzá.

A miniszter szerint a biztonságnak van egy másik aspektusa is, az energiaellátás biztonsága. A kormány ezét nem támogat egyetlen egy olyan döntést sem, amely veszélyeztetné a magyarok biztonságos energiaellátását – ismételte meg.

Az energiaellátás fizikai kérdés, energiaforrásokra és szállítási útvonalakra van szükség, gáz- vagy kőolaj forrásokra, valamint vezetékekre – ismertette. Az orosz energiafüggőség felszámolása kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy az átállás nemhogy egyik napról a másikra, de még egyik évről a másikra sem reális.

Az nem a magyarok hibája, hogy az orosz energia nagy szerepet játszik az ország, valamint az egész kontinens ellátásában

– vélekedett. Azt is megjegyezte, hogy a szankcióból fakadó bizonytalanság és áremelkedések drasztikus áremelkedést jelentenének a magyar családoknak.

Emlékezetes, a legutóbbi szankciós csomag javaslatok között energetikai ügyek is szerepeltek:

Aláhúzta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a háború Ukrajna határain túlra is terjedjen.

Szerinte veszélyes javaslatok vannak egyes nemzetközi szervezetek asztalán. Egyesek javasolják az Ukrajna feletti légtérzár létrehozását – emlékeztetett. Ez viszont légi háborút jelent – hangoztatta.

Itt ugyanis közvetlen konfliktusba kerülnek a nyugati szövetségesek és az oroszok harci gépei.

A békefenntartó akciók (ezt javasolták a lengyelek – a szerk.) elindítása – a béke fennállása nélkül – szárazföldi csapatok összeütközését eredményezné a miniszter várakozása szerint.

Címlapképek forrása: MTI/Balázs Attila

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában