Szépen nőnek Németország gáztartalékai, több hetes az előny a menetrendhez képest

Ezt olvasta már?

Németország 23,3 milliárd köbméter földalatti gáztárolóval rendelkezik, ami a 2021-ben felhasznált 100 milliárd köbméter gázmennyiség valamivel több mint ötöde. A 4 milliárd köbmétert tároló rehdeni tároló 54%-ban megtelt – derült ki a GIE adataiból a Reuters beszámolója szerint.

Németország egy háromlépcsős vészhelyzeti terv második fázisában van éppen, amelyet a fő szállítójától, Oroszországból érkező gázimport visszaesése után dolgoztak ki. Ez komoly fejfájást okoz a német iparnak, amely az ország gázigényének negyedét adja.

Oroszország június közepe óta drasztikusan csökkentette az Európába az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező gázmennyiséget, és jelenleg csak a megállapodás szerinti mennyiség 20%-át szállítja, hibás és késedelmes berendezésekre hivatkozva, míg Európa szerint a lépés politikai indíttatású.

A kormány célja az volt, hogy a gáztárolók szintje szeptember 1-jére elérje a 75%-ot. A következő cél október 1-jére 85%, november 1-jére pedig 95%. Az erről szóló rendelkezések között szerepel a cseppfolyósított földgáz (LNG) nagyobb mértékű importja és az energiafelhasználás csökkentésére irányuló ösztönzők alkalmazása is.

A német gázpiaci szolgáltató, a THE augusztus 15-én fogja bejelenteni a fogyasztókra kivetett gázáradó mértékét, hogy segítsen az Uniper és más importőröknek megbirkózni a megugró árakkal.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában