Szép csendben hatalmasra hízott a magyar gazdaságvédelmi mentőcsomag

Ezt olvasta már?

Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Portfolio idén április óta (vagyis az első költésektől kezdve) egyedülálló módon követte a Gazdaságvédelmi Alap terhére megvalósított (és közlönyökben megjelent) kiadásokat és idősorosan vezette azokat. Így derült ki, hogy a december 24-i költésekkel együtt már közel 4000 milliárd forintot költött el ennek az alapnak a terhére, ami az idén várható GDP közel 9%-ára rúg.

Szombat esti riportjában az RTL Klub Híradója beszámolt a Portfolio cikkéről, rámutatva, hogy a 4000 milliárd forintot mindössze 8 hónap alatt költötte el a kormány, de a legtöbbet az év végén csoportosította át, az utolsó héten csaknem 1000 milliárd forintot.

A csatorna megkereste a témában a Pénzügyminisztériumot, amely azt a választ küldte, hogy „a vállalkozások és a beruházások teremtenek és őriznek meg munkahelyeket, ezért a támogatásuk kiemelten fontos nemcsak a vállalkozások, hanem a munkahelyek védelme érdekében is”.

Ezeket a célokat együttesen szolgálja a Gazdaságvédelmi Akcióterv, amelyre a kormány korábban sosem látott mértékű, a GDP mintegy 28%-át kitevő pénzösszeget mozgósít

– tette hozzá a tárca.

A Pénzügyminisztérium által említett 28%-os GDP-arányos mentőcsomag-méret új információnak számít. A kormány ugyanis kezdetben, a járvány első hullámának kitörésekor és az új alapok felállításakor azzal számolt, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai elleni mentőcsomag a GDP 20%-ára rúghat, 9200 milliárd forintos intézkedéssorozatról beszélt. Ez három elemből tevődött és tevődik jelenleg is össze: a járvány elleni védekezési alapból (1), a gazdaságvédelmi alapból (2) és a költségvetésen kívüli, hitelkönnyítéseket, hitelösztönzéseket tartalmazó pénzügyi intézkedésekből (3). A járvány elleni védekezési alap eredetileg 633 milliárd forintos volt, de az ebből megvalósított költések összege már 1014 milliárd forintnál jár. A gazdaságvédelmi alap eredeti keretösszege 923 milliárd forint volt, de ahogyan beszámoltunk, az alap kiadásai már 3977 milliárd forintra híztak, az intézkedéscsomag 3. eleme pedig 7-8000 milliárd forintra rúg.

Vagyis az első két tétel növekménye meghaladja a 3400 milliárd forintot, ami a 2020-ra becsült GDP 7,4%-a. A mentőcsomag méretének ezen növekedésével és az eredeti 20%-os GDP-arányos mentőcsomag-mérettel számolva jöhet ki a minisztérium által említett gigantikus, 28%-os GDP-arányos mentőcsomag-méret.

De mi is ez az alap?

Emlékezetes, a kormány a Gazdaságvédelmi Alapot a koronavírus-járvány okozta válság legfontosabb eszközeként állította fel, amikor módosította a 2020-as költségvetést.

A kormány az alapot – ahogyan annak nevében is szerepel – eredetileg a járvány negatív gazdasági hatásai elleni védőpajzsnak hozta létre, azonban a legkülönbözőbb kiadásokat hajtotta végre, sok esetben egyedi állami beruházások (pl. sportlétesítmény-fejlesztések), magyarországi és határon túli egyedi támogatások, állami társaságok feltőkésítése érdekében „csapolta meg” az alapot.

Legutóbb az MNB elemzői csoportosították, hogy december elejéig mely területekre költött a legnagyobb összegben a kormány az alapból (a lent felsorolt tételek összege 1351 milliárd forint, ami az akkori állapot szerinti 2989 milliárdos teljes költés 45%-ára rúg, ami jól mutatja, mennyire szétaprózódott volt ez a költekezési sorozat az alap terhére).

Gazdaságvédelmi Alap főbb kiadásai
Kiadási tétel Mrd Ft
Versenyképesség növelő támogatások 269
Turisztika fejlesztési célelőirányzat 158
NVTNM tulajdonosi joggyakorlása 125
Határon túli gazdaságfejlesztési programok 90
Egészségipari vállalatok versenyképességének növelése  85
Budapest Belgrád vasútvonal beruházás 82
Vagyonkezelő Alapítványok támogatása 80
Nagyvállalati beruházási támogatások 80
Külgazdaság fejlesztési célelőirányzat 74
Közszolgáltatások ellentételezése 64
Személyszállítási közszolgáltatások ellentételezése 62
Magyar Honvédség fejlesztése 61
MNV részesedés vásárlásai 42
Magyar Falu alprogramjainak támogatása 40
Kiemelt sportlétesítmény beruházások 39
Forrás: MNB-gyűjtés, 2020. december  

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter a Márka Üdítőgyártó Kft. kapacitásbővítő beruházásának bejelentésén a Bács-Kiskun megyei Felsőlajoson 2020. október 2-án. A teljes mértékben magyar kft. csaknem 105 millió forintos beruházásához 72 millió forint támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív program (GINOP) pályázatán. Forrás: MTI/Bús Csaba

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában