Svájc súlyos áramhiányra készül

Ezt olvasta már?

A svájci kormány áprilisban kezdte kidolgozni a terveket egy esetleges gázhiányra készülve. A kormány közölte, hogy olyan intézkedéseket dolgoznak ki, amelyek a lakosságot a fogyasztás csökkentésére ösztönzik, valamint felkészülnek az áramszűkösség esetén fellépő áramelosztás kivitelezésére is.A kormány megbízta a nemzeti hálózatüzemeltetőt, a Swissgridet, hogy fejlesszen ki és működtessen egy új felügyeleti rendszert az áramellátás alakulásának követésére, amely a tervek szerint 2022 végén lépne működésbe.

„A megfigyelőrendszer feladata, hogy tájékoztasson a jelenlegi svájci ellátási és piaci helyzetről, valamint az önellátás lehetőségének elemzéséről” – áll a szövetségi gazdasági, oktatási és kutatási minisztérium közleményében. „Különösen azt hivatott bemutatni, hogy Svájc mennyi ideig tudná biztosítani villamosenergia-ellátását import nélkül”.

A kormány az ország gázipari szövetségét, a VSG-t is megbízta egy új válságkezelő szervezet létrehozásával. Más alternatívákat is vizsgált, mivel a konzultációk során fenntartásokat fogalmaztak meg a szövetség függetlenségével és a gázpiac szabályozásának hiányával kapcsolatban.

(Reuters)

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában