Súlyos tornádópusztítás Németországban

Ezt olvasta már?

Paderborn városában a rendőrség közlése szerint a tornádó tetőket szakított le, és a törmelék kilométeres körzetben szóródott szét. Tíz ember súlyos sérüléseket szenvedett, egy nő pedig életveszélyben van – közölték.

Egy 38 éves férfi is meghalt a térségre pénteken lecsapó heves viharokban. A rendőrség olyan képeket tett közzé, amelyeken kidőlt vagy kettéhasadt fák és cserepektől megfosztott tetők láthatók, míg a közösségi médiában közzétett felvételeken úgy tűnt, mintha egy tornádó forgó légoszlopa dobálta volna a törmeléket.

„Lemezeket, szigeteléseket és más anyagokat repített el a szél kilométerekre. Számtalan tetőt borított be vagy rongált meg súlyosan. Sok fa még mindig a tönkrement autókon fekszik” – közölte a mintegy 150 ezer lakosú Paderborn rendőrsége.

A helyi média szerint a 38 éves férfi a Paderborntól mintegy 180 kilométerre délnyugatra fekvő Wittgert városában halt meg, a rendőrség szerint áramütést szenvedett egy elárasztott pincében.

A tűzoltóság szóvivője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a Paderborntól mintegy 30 kilométerre fekvő Lippstadt városát valószínűleg szintén tornádó sújtotta – bár sérültekről nem érkezett jelentés. A közösségi médiában közzétett képek azt mutatták, hogy a közeli Hellinghausenben egy templomtorony tetejéről leszakadt a torony, a törmelék pedig szétszóródott a templomkertben.

A BBC szerint Németországban általában évente több tornádó is előfordul, de a legtöbbjük rövid ideig tart, és nem okoz jelentős károkat. Az elmúlt években nőtt az Európában jelentett tornádók száma, de ez nagyrészt a jobb előrejelzéseknek és a nagyobb tudatosságnak köszönhető – és ide tartozik a közösségi médiából érkező jelentések megjelenése is.

Címlakép: Getty Images (képünk illusztráció)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában