Sorra zárnak vissza európai országok, miközben a vakcinát várják

Ezt olvasta már?

A koronavírus-járvány miatt hat héttel ezelőtt kihirdetett általános karantén feloldásával párhuzamosan tömeges tesztelési kampányt indított hétfőn a francia kormány négy, fertőzöttnek számító agglomerációban.

Egy nappal az előtt, hogy Franciaországban megszűnik az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, és a franciák ismét igazolás nélkül és korlátlanul mozoghatnak az egész országban, a nyugati Le Havre-ban és az északkeleti Charleville-Mézieres városokban megkezdődött a lakosság tömeges és ingyenes önkéntes szűrése.     

Franciaországban augusztus óta a szűrés ingyenes mindenki számára, a kórházbakban és a rendelőintézetekben bárki tesztelheti magát. Naponta több mint 100 ezer embert szűrnek PCR-teszttel. A fertőzöttebbnek számító városokban alkalmi helyeken kialakított központokban megkezdett célzottabb és a korábbiaknál is tömegesebb tesztelés célja a tünetmentes fertőzöttek kiszűrése a járvány újbóli erőre kapásának megakadályozására, és egy harmadik hullám elkerülésére az év végi ünnepek után.     

Januárban hasonló kampányt terveznek az északi Roubaix-ban és az ország középső részén található Saint-Etienne-ben.  

Le Havre-ban hétfőn Olivier Véran egészségügyi miniszter jelenlétében kezdődött meg a szűrési kampány több mint ötven helyszínen, ahol előzetes bejelentés nélkül várják az embereket. Charleville-Mézieres-ben az illetékes hatóságok hétfőtől kezdve naponta 4500 PCR-teszttel, és az ünnepek alatt legalább 50 ezer antigénteszttel kívánják szűrni a lakosságot.     

A héten négy napig tartó szűrést december 21. és 23. között, majd december 28. és 30. között megismétlik.     

A kampányban az egészségügyi dolgozók munkáját diákok, tűzoltók és a Vöröskereszt önkéntesei segítik. A kialakított tesztelő helyeken bárkit letesztelnek, de mozgó szűrési pontokkal célzottan munkahelyeket is felkeresnek.     

Jean-Sébastien Lamontagne prefektus reményei szerint Le Havre lakosságának 15-20 százaléka, mintegy 50 ezer ember át fog esni a szűrésen.     

„Ha sikerül eléggé nagy számban tesztelni az embereket, valószínűleg találunk tünetmentes eseteket, és megállíthatjuk a vírus terjedését” – mondta Édouard Philippe polgármester, volt miniszterelnök, aki a barátok és a hozzátartozók iránti felelősségére emlékeztetve buzdította a város lakóit, hogy vegyenek részt a szűrésben.     

A pozitív tesztet produkálóknak elkülönülésre alkalmas szálláshelyet biztosít az állam, általában hotelekben, és a kontaktkutatást is elvégzik – jelezte az egészségügyi miniszter, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szűrés nem jelent immunitást, ezért arra kéri a tesztelésen résztvevőket, hogy továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).     

Hétfőn Párizsban a legalább január 20-ig bezárásra ítélt vendéglátóhelyek és rendezvényszervező cégek tulajdonosai tüntettek, kedden pedig a színházak, mozik és múzeumok dolgozói fogják követelni a kulturális intézmények mielőbbi újranyitását. A francia kulturális életet hideg zuhanyként érte, hogy a karantén feloldása után még legalább három hétig nem nyithatnak meg arra hivatkozva, hogy a korlátozásokkal a napi esetszám nem csökkent le a tervezett szintre.     

Az általános karantén feloldáshoz a kormány szerint eredetileg ötezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, a jelenleg kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2861-en vannak intenzív osztályon. A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon.    

A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van, miközben a nyár folyamán napi ötezer volt az átlag.    

Az elmúlt 24 órában 11 533 új esetet tártak fel, az elhunytak száma pedig vasárnap 150-nel 57 911-re emelkedett. A pozitív tesztek aránya a tetőzéskor mért több mint 20 százalékról viszont 6,3 százalékra csökkent. (MTI)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában