Sorra jelentik be az országok: folytatják az oltást az AstraZeneca vakcinájával

Ezt olvasta már?

Az EMA biztonságosnak minősítette az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tart szükségesnek – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség.

Európa szerte több ország állította le az immunizálást ezzel a vakcinával, miután az oltás beadása után néhány paciensnél vérrendszeri rendellenességek jelentkeztek.

Lettország és Litvánia péntektől ismét olt az AstraZenecával – közölte a két ország egészségügy-minisztere. Arunas Dulkys litván egészségügy-miniszter közölte, hogy az AstraZeneca iránti bizalom jelenként pénteken kapja meg az oltást Gitanas Nauseda elnök, Ingrida Simonyte kormányfő, a parlament elnöke és ő maga.

Bulgáriában pénteken kezdik újra az oltást az AstraZenecával – jelentette be csütörtökön a gyógyszerfelületi hatóság vezetője. Bogdan Kirilov közölte, hogy a vizsgálat, amelyet az AstraZenecával történt oltás után órákkal elhunyt nő esetében folytattak, nem állapított meg közvetlen összefüggést az oltás és a haláleset között.

Camilla Stoltenberg, a norvég Közegészségügyi Intézet vezetője közölte, hogy továbbra is érvényben marad az oltóanyag használatának március 11-én elrendelt felfüggesztése. Az intézet a jövő hét végén foglal állást a kérdésben.

Az EMA bejelentése előtt norvég kutatók közölték, hogy erős immunválasz jeleit találták az AstraZenecával beoltott és vérrögképződést mutató pacienseknél. Pal Andre Holme, az oslói egyetemi kórház főorvosa elmondta, hogy a szövődmények az oltást követő harmadik és tizedik nap közötti intervallumban jelentkeztek.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában