Soha nem látott fertőzési számok Magyarországon, közben több országban új, még fertőzőbb omikon-variáns terjed

Ezt olvasta már?

A koronavírus-járvány legújabb hulláma Ukrajnában várhatóan február közepén tetőzik – jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter pénteken a parlament plenáris ülésén.

A tárcavezető kifejtette, hogy az elmúlt két hétben az új fertőzéses esetek száma hetente megduplázódott. Ezzel szemben a kórházi ápolásra szorulók száma csak harmadával nőtt. A fertőzöttek között mostanra feleannyi a kórházban ápoltak aránya, mint az őszi járványhullám idején, amelyet a vírus különösen veszélyes delta variánsa okozott.     

Ljasko prognózisa szerint a következő hetekben Ukrajna eléri a járványhullám csúcsát. “A fertőzéses megbetegedések száma napi 40-60 ezer fő körül várható. Ez kétszer több, mint az előző hullám csúcsértéke volt, ugyanakkor az oltási kampánynak köszönhetően harmadával kevesebb halálesetre számítunk, mint az utolsó hullám csúcsán” – tette hozzá.    

A miniszter szavai szerint a karanténkorlátozások enyhítését csakis a mostani hullám levonulása után lehet elkezdeni. Ismételten ígéretet tett arra, hogy egész országra kiterjedő zárlatot már nem fognak bevezetni. Hatékonynak bizonyult ugyanis a korlátozások adaptív, azaz régiónként eltérő rendszere – emelte ki.    

Ljasko reményét fejezte ki, hogy 2022 lesz a világjárvány utolsó éve. Szavai szerint a vakcinák, a vírusellenes gyógyszerek, a kevésbé agresszív variánsok megjelenése egyértelmű jelei annak, hogy az emberiség le tudja győzni a világjárványt.     

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában péntekre – újabb csúcsot döntve – 34 408-cal 3 980 610-re, az elhunytaké 144-gyel 99 882-re, az aktív betegeké pedig több mint 28 ezerrel 272 634-re emelkedett. Az elmúlt napon 3342 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.    

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 576 722-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 701 665-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 296 099-en kaptak. Csütörtökön 81 098 embert oltottak be. (MTI)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában