Sárkányeregetés lehet az új szuperenergia-forrás

Ezt olvasta már?

Vadul keresi az emberiség, hogyan lehet függetlenedni a fosszilis energiaforrásoktól és honnan és miből lehet alternatív energiát kinyerni. Hát sokszor a legfurcsább módokon. Egy német cég nemrég dobta piacra elektromosságot termelő sárkányait, és annyit adtak el már belőle, amennyi ötven otthon energiaellátására elegendő.

A siklóernyőhöz vagy sárkányszörfernyőhöz hasonló puha vitorlák akkorák, mint egy több hálószobás lakás (150 négyzetméter), nincsenek turbinák, rotor és lapátok, a konténerből, csörlőből és szabályozó szoftverből álló rendszer a sárkánykötél húzását alakítja át hasznos energiává.

Végső soron a csörlő fékje termeli az áramot.

A szoftver önállóan repíti a sárkányt olyan magasságba, ahol a legerősebb a szél, hogy elérje a lehető legerősebb húzást. Akár 800 méter magasra is felrepítheti a sárkányt, ha kell, ami a legmagasabb szélturbinák magasságának akár háromszorosa.

Ez óriási lehetőségekkel kecsegtet, a magasban ugyanis sokkal gyorsabb a szél. Ha kétszer erősebben fúj fent, mint a felszínhez közel, az

nyolcszor akkora teljesítményt generál.

A kinyerhető szélenergia (elméleti) globális felső határa, nagy magasságban, a becslések szerint körülbelül 4 és félszerese a talajszinten kitermelhető mennyiségnek.

A hagyományos szélkerekektől eltérően nehezen megközelíthető helyen is használható, vagy éppen hajókon. Olcsó és könnyű a telepítése, és rugalmasan használható, magassága könnyen állítható annak megfelelően, hogy az egyes évszakokban éppen milyen magasan a legerősebbek a szelek.

Előnye az is, hogy nem igényel nagy helyet, szemben a szélturbinákkal, amelyek 29 hektárt foglalnak el egy megawatt energia előállításához (a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek csak öt hektárt). Ráadásul az ideálisan szeles helyek lassan elfogynak. Az első szélfarmokat ugyanis a lehető legjobb területeken állították fel.

A fejlesztő csapatnak körülbelül hét évébe telt, mire tökéletesítette az eregető szoftvert,

nincs szüksége felügyeletre, automatikusan végzi a dolgát.

Ha kell, lehúzza a sárkányt. Úgy számolnak, hogy évente átlagosan 14-szer kell leszállnia heves esőzések, viharos szelek vagy zivatarok miatt. A többi időben egyfolytában áramot termelhet.

Nem valószínű, hogy leváltják majd a szélturbinákat. Viszont szinte bárhová telepíthetőek, és kevésbé tolakodóak, mint az óriási tornyok és lapátkerekek. És nem utolsósorban csendesebbek is.

A világ a nulla nettó kibocsátás felé tart, ebben pedig kulcsszerepe van a szélenergiának. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint 2050-re a szélenergia 11-szeresére nő, és a szél- és a napenergia együttesen a világ villamosenergia-szükségletének 70 százalékát biztosítja majd. Köszönhetően a mezőket díszítő egyre több szélturbinának, a szélenergia ára körülbelül 40 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben. Mostantól megjelennek majd a lobogó sárkányok is az égen, és ha egy helyben feszül vagy csak kis nyolcasokat ír le, akkor jó eséllyel nem egy siklóernyős produkálja magát, hanem egy mini szélerőmű. 

(Borítókép: Axel Heimken / picture alliance /Getty Images)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában