Saját vérplazma szimatolása hozhatja vissza a koronavírus miatt elveszett szaglást

Ezt olvasta már?

David Rosen, a Thomas Jefferson Egyetem fül-orr-gégésze az 1990-es évek óta kezeli a szaglás elvesztésével küzdő betegeket. Hamarosan megkezdi a II. fázisú klinikai vizsgálatot, amelyben egy biológiai anyagot tesztel, a beteg saját vérlemezkékben gazdag plazmáját.

Az ételek illata az ízlelés fő forrása, ezért szaglás nélkül nehezen tudnak enni a betegek. A kellemes illatok is kellemetlen szaggá válhatnak a vírus hatására, ami nagyon megnehezíti az életet a koronavírusból való felépülés után is. A vérlemezkékben gazdag plazmakezelés viszont visszahozhatja a szaglást.

Öngyógyító képesség a kezelés alapja

A szaglásvesztés kezelésére szolgáló szaglóterápia során a pácienseket néhány hónapon keresztül ismételten különböző szagoknak teszik ki, de ez a kezelés csak körülbelül 35 százalékban állítja helyre valakinek a szaglóérzékelését – írja a Drug Discovery News.

A vérlemezkékben gazdag plazmaterápia már 40 éve létezik. A szaglórendszerben a szagló neuronok, amelyek érzékelik és továbbítják a központi idegrendszer felé a szaglással kapcsolatos információkat, az egyetlen olyan neuronok, amelyek képesek önmagukat megjavítani. A szaglóneuronokat úgy lehet regenerálni, hogy plazmával beindítjuk a szervezet saját önjavító képességét. A vérlemezkék rengeteg növekedési faktort tartalmaznak, amelyek arra utasítják a szervezetet, hogy őssejteket hozzanak létre, és azokat kezdjék neuronokká differenciálni. 

A kezelés folyamata

A szagló neuronok magasan az orr hátsó részén helyezkednek el. „Fogom ezeket a cellulózból készült kis kütyüket, és trombocitákban gazdag plazmával áztatom őket, ami úgy néz ki, mint egy szalmaszínű folyadék. Egy endoszkópot használok, hogy láthatóvá tegyem az orr hátsó részét, és olyan magasra pakolom a kütyüt, amennyire csak tudom, és az csak ül ott fent. A plazma nyolcvan százaléka az első percben felszívódik. Ha a kütyü kiesik, vagy a páciens kinyomja, az nem számít, mert a nagy része már azelőtt felszívódik, hogy elhagyná a rendelőt. A betegnek nem okoz légzési problémákat, mert olyan magasan van az orrban, hogy nem akadályozza a légutakat. Egy-két napon belül magától lebomlik” – magyarázta David Rosen.

Semmi új nem kerül a beteg szervezetébe. A vérlemezkékben gazdag plazma a beteg saját vére. Az egyetlen hátrány a vérvétel.

A szaglásukat elvesztett emberek 95 százaléka koronavíruson esett át.

A trombocitákban gazdag plazmaterápia beadásának módja a szakértő szerint jobb, mint a korábban alkalmazott beadási módszerek, például injekcióval. A kísérleti tanulmány alapján azok a betegek, akik injekció útján kaptak plazmát, nem nyerték vissza a szaglásukat olyan jól, mint azok a betegek, akik a plazmával áztatott tömést kapták. Ezenkívül az injekciót kapó betegek nem voltak annyira hajlandók egy második injekciót elfogadni.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában