Rosszul tudtuk: a szauna nem méregtelenít

Ezt olvasta már?

Ha nem tapasztalnánk saját bőrünkön, és valaki csak mesélne róla, talán el sem hinnénk, hogy egy 100 Celsius-fokos fahelyiségben lazán kibírunk negyedórát egymás után többször is, és még jól is érezzük magunkat a tortúrától. Szervezetünk annyira vadul reagál, hogy félliternyi vizet izzad ki magából tizenöt perc alatt, szívverésünk pedig 70-ről 100-ra ugrik, már ha tréningben vagyunk. Ha csak hébe-hóba látogatunk forró kabinokat, akkor akár 150-et is verhet a szívünk percenként.

És hogyhogy nem fövünk meg?

A forró levegő ugyanis pár perc alatt 40 fokra melegíti a bőrünket, a vad izzadás hűtő hatása miatt azonban testünk belső 37 fokos maghőmérséklete csak lassan emelkedik: húsz perc alatt csak 0,4 fokkal. Ezért aztán saját lábunkon hagyhatjuk el a katlant.

Nem tódítunk sokat, ha azt mondjuk: a szaunázás végső soron

egy önkéntesen vállalt sokkterápia.

Főleg ha keményen űzzük, és gőzölögve, pihenés nélkül jéghideg vízbe csobbanunk. De a finn szaunát körüllengő jótékony hiedelmek közül sajnos ki kell húznunk a méregtelenítést, az ugyanis a máj és a vese feladata, a szauna nem oszt-szoroz közvetlenül toxinügyekben. Csak áltatjuk magunkat, ha pusztán az extrém hőingástól remélünk megtisztulást, a testünkről ömlő verejtékkel ugyanis csak víz és némi só távozik belőlünk, káros anyagok alig. Ám mivel a vérkeringés felpezsdül, közvetve az anyagcsere, azzal együtt pedig a mérgek kiválasztása is felgyorsul. Hiába csak ücsörgünk a padon, egy bevállalósabb szaunázást alapos testedzésként él meg a szervezetünk. A hűvösebb, csak 50-60 fokos infraszauna hatása is üdítő, csakhogy az sem méregtelenít.

Szívvel-lélekkel

Ellenben javul az állóképességünk, és bár keveset kutatták a szauna egészségügyi hatását, meglepő dolgokra képes. Például a rendszeresen szaunázók között nemhogy többen, hanem negyven százalékkal kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri betegségben. Kutatások igazolták, hogy a legerősebb szívűek azok, akik heti öt-hét alkalommal is leizzasztják magukat.

Persze természetellenesnek tűnik, hogy 70 fokos gyors hőingásokra gerjedünk, de a szervezet meglepő módon hálás ezért. Például javulnak az érrendszeri funkciók és

Sőt frissíti a memóriát és bizonyítottan hatékony a demencia és az Alzheimer-kór kialakulása ellen. A legfurcsább talán az, hogy csökkenti a vércukorszintet és az inzulinfüggőséget a 2-es típusú cukorbetegeknél. Erre aztán nem sokan gondoltak volna. Nem tudják pontosan, hogyan, de valószínű, hogy az extrém hőmérsékleteknél keletkező hősokkfehérjék állhatnak a háttérben. Ezek a fehérjék alkotják az immunrendszer elit alakulatát, és szaunázáskor akár másfélszeresére is nőhet a seregük.

(Borítókép: Christof Koepsel / Bongarts / Getty Images)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában