Régen nagy luxus volt, most mindenki számára könnyen elérhető a műköröm, de vajon az is marad?

Ezt olvasta már?

Nehezen indult a kéz- és műköröm-ápolóknak az idei év, mivel az alapanyagok ára 10-30 százalékkal emelkedett. Ez azért is aggodalomra adott okot, hiszen a szépségiparban  manikűr-pedikűr-műkörömépítő szakmának van a legmagasabb anyagszükséglete és fogyóanyag-költsége: sok gépet, alaplakkot, színt, díszítőt kell beszerezni a vendégek igénye és a divat szerint, illetve ezeket folyamatosan fent is kell tartani, után kell tölteni. A szakemberek pár hónapig várták az árak visszarendeződését, azonban tavasszal kénytelenek voltak emelni a szolgáltatások árán 10 százalékot – közölte Kispál Luca, aki szerint a néhány vendéget leszámítva elfogadták a tavaszi árkorrekciót. 

Újabb áremelés a küszöbön

Az eszközöket és anyagokat főként külföldön gyártják, ahol szintén áremelkedés tapasztalható, ráadásul kedvezőtlen a forint gyengülése a nagy devizákhoz képest, ezek pedig a hazai alapanyagforgalmazó cégeket újabb emelésre késztetik

– tette hozzá Kispál Luca, aki legalább 10 százalékos drágulást jelez előre.

Ezt azzal is indokolja, hogy az anyagok drágulásán felül folyamatosan emelkednek a bérleti díjak, érintheti őket a kata szigorítása. A szakemberek azonban nem ezek miatt aggódnak leginkább, hanem sokkal inkább a kereslet visszaesése frusztrálja őket, amelyet a rezsicsökkentés átalakítása okozhat. Sokan tartanak attól, hogy a növekvő gáz- és villanyáramköltségek mellett a vendégek spórolni kezdenek, amellyel a szépségipari szolgáltatásokra majd egyáltalán nem fordítanak a jövedelmükből. A manikűr-pedikűr szalonokat elsősorban nők látogatják, akik sokszor eleve alacsonyabb jövedelemből (pl. gyes, részmunkaidő, család, ápoló vagy tanári pálya mellett) kell kigazdálkodják a szolgáltatások árát, amelyekről ínségesebb időkben minden bizonnyal fokozatosan inkább lemondanak majd. Példaként említette, hogy a vendégek megtartása érdekében sok manikűrös, műkörömépítő vagy pedikűrös dönthet amellett, hogy nem emel árat, inkább feketén folytatja majd tevékenységét. 

A szolgáltatási árak országosan nagyon eltérőek, Budapest belvárosában

  • egy gél lakk átlagosan 1 órán belül készül el és 5-7000 forintba kerül,
  • az erősített gél lakk átlagosan 1,5 óra és 6-8000 forint,
  • a műkörömépítés átlagosan 2 óra és 8-10 000 forint.

“Senki ne gondolja, hogy ezek tisztán az órabérek” – világított rá Kispál Luca, ismertetve, hogy mindez magában foglalja többek között az alapanyagok árát, a bért, szalonban az asztal bérlést, a rezsiköltséget. 

Akár félmillió forintba is kerülhet elsajátítani a szakmát

A szakmai képzés az OKJ rendszer kivezetésével 2021. december 31.-től a régi formában megszűnt. Egyelőre nem világos, hogy a jövőben milyen keretek között sajátítható el a mesterség. Arról azonban beszámolt, hogy az alaptanfolyam a korábbi képzéshez képest dupla annyiba, akár félmillió forintba is kerülhet, és emelkedik a képzés időtartama is. Kispál Luca szerint barátibb áron érhetők el a továbbképzések, amelyekre nagy szükség is van, hiszen az alapképzésen csak a legalapvetőbb dolgokat gyakorolják be, a szalonra felkészülés és a legújabb trendek, technikák a továbbképzéseken sajátíthatók el. 

A szakember felhívja a figyelmet, hogy a befektetés csak hosszútávon térül majd meg, ezért javasolja, hogy ennek tudatában válasszák ezt a szakmát, akik fontolgatják. Alkalmazottként azonnal munkába lehet állni: a bejelentkezés nélküli szalonokban mindig várják az új munkaerőt, Budapesten átlagosan 130-170 ezer forintot tudnak hazavinni a kezdők. A körmözéssel foglalkozó vállalkozók 1-1,5 év után tesznek szert érdemi bevételre, viszont utána akár többszázezer forintos havi profitjuk is lehet. Ugyanakkor sokan megfeledkeznek arról is, hogy ezek a vállalkozók általában a kata adózási formát választják, amely miatt táppénzre, gyesre, nyugdíjra nem számíthatnak, ezért ezekre és a nehezebb időkre is az aktuális bevételből kell félretenni – tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában