Rakétákat lőttek ki az észak-iraki Erbíl városára – Az amerikai főkonzulátus térségében csapódtak be

Ezt olvasta már?

Hamarosan kiderítjük, ki felelős ezért a terrorcselekményért. Erbílben a helyzet ellenőrzés alatt van. Nagyobb károk keletkeztek a Kurdistan-24 televízió épületében, áldozatok nincsenek – mondta Hosnav.

Saman Barzandzsi, a régió egészségügyi minisztere az állami televíziónak nyilatkozva szintén megerősítette, hogy nincsenek halálos áldozatai, vagy sebesültjei az erbíli robbanásoknak.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes a Reutersnek arról számolt be, hogy a rakétákat Iránból indították, de egyéb információt nem közölt.

A kurdisztáni terrorellenes erők szerint az egy tucat ballisztikus rakétát Irak területén kívülről indították.

A Rudav kurd hírportál ugyanakkor tizennégy rakéta becsapódásáról jelentett az erbíli amerikai főkonzulátus térségében.

Egyelőre nem világos, hogy az új amerikai főkonzulátus jelenleg még üresen álló épülete lett volna a célpont. A városban riadókürtök szólaltak meg. A Washington vezette katonai koalíció harci repülőgépei felderítő repüléseket végeznek a térségben.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a “felháborító támadásnak” nem voltak amerikai katonai áldozatai, s károk sem keletkeztek az Erbílben található amerikai kormányzati épületekben. A történtek nyomán megerősítették Bagdadban az amerikai nagykövetség védelmét, az épületet lezárták.

A támadás elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett, de az iraki amerikai jelenlétet ellenző, Irán-barát iraki síita milíciák évek óta rendszeresen támadják rakétákkal és drónokkal az amerikai csapatok által használt támaszpontokat és diplomáciai létesítményeket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában