Ózdi kórházigazgató: már olyan rettenetes a helyzet a kórházunkban, mint amilyen Olaszországban volt

Ezt olvasta már?

Az ózdi helyzet

150 Covidos beteget kell, hogy ellássunk, ezen felül 17 intenzíves Covidos beteget, azzal a létszámmal, amivel a 7 ágyas intenzívünket kellett korábban működtetni – mondta az Ózdi Városi Tv-nek Bélteczki János. Az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója kiemelte, hogy a munkaerőt folyamatosan vezényelni kell, ahol már nincs előjegyzéses járóbeteg-ellátás, mert minden dolgozóra szükség van a kórházban. Többen nem írták alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, de volt olyan is, aki máshol kapott jobb ajánlatot. Emellett a saját dolgozóikat is nélkülözniük kell a Covid miatt, mert megfertőződnek.

Rettenetes a vírushelyzet, azokat a felvételeket tessék szíves elképzelni az ózdi kórházban, amit annakidején az olasz helyzet kapcsán láttunk

– fogalmazott Bélteczki János, utalva az első hullámban Olaszország helyzetére. Bélteczki kiemelte: ezt éljük meg nap mint nap, ami irtózatos terhet ró a dolgozókra, mind fizikálisan, mind szellemileg.

Az országos helyzet

A Portfolio ma megírta, hogy olyan terhelés alatt vannak a magyar kórházak a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt, ami még nemzetközi viszonylatban is kimagasló. Elemzésünk szerint az egészségügyi ellátórendszer már túlcsordult. A világ összes országa közül Magyarországon követeli az egyik legtöbb áldozatot a vírus.

Ma 9637 volt az új fertőzöttek száma Magyarországon és elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg – közölte a kormányzati koronavírus-portál. Ennyien egy nap alatt a járvány kezdete óta sosem hunytak el. 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen, ez azt jelenti, kis mértékben csökkent a kórházban ápoltak száma, de nőtt a lélegeztetésre szorulóké.

A mai adatok azért is elkeserítők, mert azokban a március 8-i intézkedések hatásának már legalább részben (más szakértők szerint akár teljes egészében) jelentkeznie kell. Vagyis a szigor nem elégséges ahhoz, hogy a járványt visszaszorítsa. A Portfolio értelmezése szerint az egészségügyi terhelés már ma is túlhaladja a kapacitásait (már nem tud mindenkit a tőle telhető legjobb színvonalon ellátni), ezért további szigorítás nélkül még nagyon sokáig marad fent ez az állapot, ami sajnos az áldozatok számának növekedésével jár.

Több fiatal hal meg

A vírus egyre fiatalabbakat is támad. Egyre több olyan ember hal meg a koronavírus-járvány miatt Magyarországon, akinek nincs alapbetegsége, és egyre többen a fiatalabbak közül is áldozatául esnek a betegségnek – derült ki az RTL Híradó gyűjtéséből. Az elhunytak közül a járvány első két hullámában 5,8%-volt az 55 év alattiak aránya, miközben a harmadik hullámban az összes áldozat 9,1%-a 55 év alatti eddig.

Rusvai Miklós víruskutató úgy gondolja, hogy a jelenlegi helyzet miatt, ha csak a járványügyi adatokat mérlegeljük, akkor le kellene zárni Magyarországot.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img