Örökre velünk maradhat a koronavírus, Merkely szerint csak Magyarországon négymillió emberen ment már át a járvány

Ezt olvasta már?

Javulnak a koronavírus-járvánnnyal kapcsolatos adatok Izraelben; napok óta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, a pozitív tesztek aránya, és a súlyos esetek száma – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Óvatos optimizmusra ad okot, hogy egy hónap után 1000 alá esett a koronavírus súlyos szövődményes eseteinek száma a kórházakban, amit a szakemberek az egyszer már beoltottak több mint 40 százalékos arányával magyaráznak.

Az oltási kedv növelése érdekében az ultraortodox Bné Brakban a polgármesteri hivatal “zöld éjszakát” hirdetett csütörtökön, melyen négy oltóponton este hattól éjfélig adták be a jelentkezőknek a vakcinát az egészségbiztosítók. A frissen oltottak ajándékcsomagot is átvehettek, benne egy tányérnyi sóletet, péksüteményt, és egy doboz üdítőitalt.

A Makkabi nevű egészségbiztosító pénztár kutatása szerint az oltás működik: az általuk már kétszer beoltott 523 000 emberből – főként idősekből és veszélyeztetett, háttér-betegségektől szenvedőkből – mindössze 544-en fertőződtek meg,  s közülük is csak 15-en kerültek csak kórházba. A mégis beteggé váltak közül nyolcan enyhe, hárman közepes, négyen pedig súlyos állapotba kerültek, és senki sem vesztette életét közülük.

Mindezek alapján a való életben, főként idős páciensek körében 93 százalékban bizonyult hatékonynak az Izraelben használt, a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina, ami szinte teljesen megfelel az eredetileg ígért 95 százalékos aránynak.

Izrael a kilencedik helyen áll a világon a fertőzöttek számában a népességhez viszonyítva, az országban élők 7,68 százalék kapta el a koronavírust tavaly február óta, de óriásiak a különbségek az országon belül: az ultraortodox városok magasan vezetik a statisztikát.

(MTI)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában