Óriási bajban a Földközi-tenger: évtizedek óta gyűlik benne a rettegett szennyezőanyag

Ezt olvasta már?

A Földközi-tengert három, sűrűn lakott kontinens szegélyezi, amelynek köszönhetően hatalmas mennyiségű mikroműanyag halmozódik fel benne, amely a tenger medrének lehatároltsága miatt csak nehezen tud távozni – írja a ZME Science.

Az Universitat Autònoma de Barcelona és az Aalborg Egyetem kutatói megállapították, hogy a Földközi-tenger fenekén lerakódott mikroműanyagok mennyisége megháromszorozódott az elmúlt két évtizedben. Ennek megállapításához egy nagy felbontású képi rekonstrukciót használtak a Földközi-tenger északnyugati részéből vett üledékekben található mikroműanyag-szennyezésről. Ez lehetővé tette számukra, hogy megvizsgálják, hogy változik az anyag, miután beépül az üledékbe. A kutatók megállapították, hogy mikroműanyag koncentrációjának növekedése egyértelműen leköveti a műanyag globális felhasználásának növekvő ütemét.

A tanulmány szerint a mikroműanyagok a tengerfenékre jutás után is megmaradnak – amit a kutatók az erózió, az oxigén vagy a fény hiányával hoztak összefüggésbe:

A lerakódás után a bomlás minimális, így az 1960-as évekből származó műanyagok a tengerfenéken maradnak is, megőrizve az emberi szennyezés nyomát

– mondta Patricia Ziveri, a tanulmány szerzője közleményében.

Egy 2020-ban készült tanulmány szerint évente mintegy 229 000 tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe, ami naponta több mint 500 tengeri konténernek felel meg. Ez a szám 2040-re várhatóan megduplázódik.A legtöbb műanyagot Egyiptom, Olaszország és Törökország partjainál öntik a tengerbe bizonyult a rossz hulladékkezelés és a sűrűn lakott partmenti vidékek miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában