Orbán Viktort a magyarországi koronavírus-tesztelésekről faggatták

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mikor lesz ingyenes a koronavírus-tesztelés? – tette fel a kérdést a miniszterelnöknek Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), aki felszólalása végén már követelte ezt az intézkedést. Arra is választ várt: mi az olcsóbb, tömeges teszteléssel meggátolni a vírus terjedését, vagy leállítani a gazdaságot?    A politikus javaslata Orbán Viktor szerint a gócok kialakulását akadályozná, de emlékeztetett: már nem gócok vannak, hanem tömeges megbetegedések. Hangsúlyozta:

akinek tesztre van szüksége, a háziorvosától kérje, az ingyenes lesz.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy sokkal több tesztelésre lenne szükség, mert meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma, és nincsenek jól azonosítható gócpontok. Ha a gazdaságot működtetni akarják, itt lenne az ideje a tesztelésnek, hogy kontroll alatt tarthassák a járványt – tette hozzá.

Orbán Viktor úgy válaszolt, a kormány az operatív törzs javaslatára követi a WHO-protokollt a tesztelés tekintetében is, és ha a hatóság elrendeli a tesztelést, akkor az ingyenes.

A tesztelés profitarányát szükséges volt leszorítani, ezért döntöttek a hatósági árról

– emlékeztetett a kormányfő.

Varju László (DK) szintén azt követelte, hogy tegyék ingyenessé a koronavírus-tesztet. Úgy látja, az egészség ma üzlet, a tesztelés is az, miközben egész Európában lassan ingyenes a tesztelés, és a kormányok arra biztatják az embereket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

A kormányfő azt mondta: ha azt akarják, hogy ne legyen üzlet a tesztelésből, be kell vezetni a hatósági árat, és ezt meg is tették.

Orbán Viktor a napirend előtti felszólalására érkezett ellenzéki hozzászólásokra is reagált. A kormányfő azt sem értette, hogy miért kellene szégyellniük magukat, miután a 30 ezer forint környékén járó tesztek hatósági árát 19 500 forintban állapították meg.

Aki ma a hatósági árak ellen érvel, az teszt-spekulánsok mellett érvel

– jelentette ki. 

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt válaszol a pártok felszólalóinak az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én. Forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában