Orbán Viktor váratlanul megszólalt a csok-ról

Ezt olvasta már?

Családtámogatás

A falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) ezek nem fogják érinteni, és az év első felében a csokot sem. De vannak szakmai javaslatok, amelyek célzottabbá akarják tenni ezt a támogatási rendszert – fejtette ki a lapnak.  

Az interjú további részleteiről itt számoltunk be:

A családtámogatások többi eleme viszont megmarad, sőt bővül. Konkrétan a már szerdán belengetett intézkedést említette itt meg: „a fiatalok jelenleg 25 éves korukig nem fizetnek a keresményük után jövedelemadót”.

Mostantól azok a nők, akik gyermeket vállalnak, harmincéves korukig kaphatják ezt a kedvezményt, tehát bővítjük a családtámogatás rendszerét. Felmenő rendszerben

– tisztázta a terveket.

A Magyarország és Brüsszel közötti megállapodásról a miniszterelnök azt mondta, „tettünk egy lépést előre”, „van egy megállapodásunk arról, hogy az a pénz, ami a miénk, tényleg jár nekünk”. Úgy vélekedett, hogy

a források visszatartása „fegyvernek fegyver, de nem kard, csak bicska”, attól „pedig azért nem kell kiszaladni a világból”.

Uniós források és aprópénz

„Ha a Magyarországnak járó kohéziós pénzeket nézzük, évente átlagosan nettó másfél milliárd euró érkezik. Ez hatszázmilliárd forint, miközben a teljes magyar gazdaság teljesítménye 68 ezermilliárd forint volt ebben az évben.

Persze az apróért is le kell hajolni

– ézrékeltette.

Arról is beszélt a kormányfő, hogy érti, hogy érdeklődést vált ki, hogy mi lesz ezzel az egyszázaléknyi pénzzel, de engem elsősorban a másik 99 százaléknyi érdekel. Szerinte az fontos, hogy az legyen meg. „Ahhoz pedig nem európai uniós támogatás kell, hanem beruházások, fejlesztések és munkahelyteremtés” – mondta.

„A másik fajta brüsszeli pénz, és az már jelentős összeg, amit a Covid-válság következményeinek legyőzése érdekében hoztunk létre pénzügyi alapként, közös hitelből. Ha van a tisztességtelenségnek minősített esete, akkor ez kétségkívül az: fölveszünk közösen hitelt, Magyarország vállalja az ezzel járó kötelezettségeket, majd a magyargyűlölő brüsszeli bürokraták az ebből nekünk járó pénzt nem adják ide” – magyarázta.

Pedagógusok

Én a pedagógusok oldalán állok. Valóban keveset keresnek, és a szakmán belüli életpálya belső arányai is egészségtelenek, a fiatal tanárok méltatlanul kevés fizetéssel indulnak neki az életnek. Ezen mindenképpen változtatni kell – válaszolta egy másik kérdésre.

A magyar gazdaság mostani erejéből arra futja, hogy tavaly, idén és jövőre is tízszázalékos emelést tudunk adni a pedagógusoknak. Ha megkapjuk az uniós pénzeinket, akkor három év alatt jóval nagyobb bérnövekedést is el tudunk érni, ha nem, akkor ehhez hat évre lesz szükség – vetítette előre.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában