Ők azok, akik az elsők között kapták meg a negyedik oltást Magyarországon

Ezt olvasta már?

Sebestyén Andor közlése szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kérte az oltási programban résztvevő fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy január 15-től biztosítsák a kórházi oltóhelyeken a negyedik oltás felvételének lehetőségét, amennyiben a harmadik oltástól számítva legalább négy hónap eltelt és a páciens háziorvosa vagy az oltóorvos azt indokoltnak tartja.    

Az elnök szólt arról, hogy a negyedik oltás lehetőségéről már a bejelentést megelőzően is komoly – telefonos, e-mailes – érdeklődés indult meg náluk a baranyai páciensek részéről. Már az első nap, – az egyébként oltási akciónapnak számító –

szombaton is mintegy harminc ember, köztük egy 102 éves férfi vette az emlékeztető oltást.

Sebestyén Andor elsősorban a 60 éven felülieknek javasolja az újabb adag felvételét. Különösen fontosnak nevezte, hogy beoltassák magukat azok az idősebb korban lévők, akik egy vagy több krónikus betegségben – például szív és érrendszeri betegségben, krónikus tüdőbetegségben, cukorbetegségben, daganatos betegségben – szenvednek és az elsők között kapták meg a harmadik dózist.  

A szakember arra számít, hogy a következő napokban, hetekben a harmadik oltások indulásakor tapasztalható forgalom mutatkozik majd a pécsi kórházi oltópontokon, egyúttal abban is bízik, hogy az idősebb hozzátartozóikat kísérők közül is felveszik a védőoltások számukra aktuális – akár első – dózisát.    

Sebestyén Andor közölte: a januári csütörtöki, pénteki, szombati oltási akciónapokon erre előzetes regisztráció nélkül is mód nyílik.

A napokban döntött a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy 4. oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja.

A Portfolio korábbi cikkében azt írta, hogy nem várhatunk arra, hogy megérkezzen az omikron-specifikus koronavírus elleni oltás Magyarországra, hiszen sokaknak már most is nagyon alacsony a védettsége a vírussal szemben.

Akik két Sinopharm vakcinát kaptak tavasszal és egy emlékeztető oltást nyáron, azoknak lehetővé kell tenni a 4. oltás felvételét

– mondta korábban a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a vállalat munkavállalóinak tesztelési eredményeire alapozva. Szerinte a kormánynak januárban biztosítani kell a hozzáférést a 4. oltáshoz, aminek a felvételét azoknak is érdemes megfontolniuk, akik négy-öt hónapja kapták meg a 3. dózist, hiszen jelentősen mérséklődhetett mostanra az ellenanyag-szintjük.

Mit mondanak a szakértők?

Péntek este KOVIDők nevű Facebook oldal eseményén szakértők is beszéltek a 4. oltásról. Szekanecz Zoltán belgyógyász szakorvos ismertette, hogy egy vizsgálat már utal arra, hogy az immunbetegségben szenvedőknek szüksége lehet a negyedik oltásra, másnak nem. Az oltások megterhelik az egészségügyi rendszereket, így ezért sem lehet vállalni a beadásokat rendszeresen. A WHO szerint a harmadik oltás egyértelműen kellett, hiszen csak utána alakul ki védettség az omikron ellen, ugyanakkor azt követően meg kell vizsgálni az alternatívákat az újabb variánsokhoz való alkalmazkodás során. 

Oroszi Beatrix szerint jelenleg az elsődleges cél a rendelkezésre álló oltóanyagkészlet legoptimálisabb felhasználása. Ha növelik a hozzáférést az első és a második dózisokhoz, valamint az emlékeztető oltásokhoz, azzal csökkenthető a variánsok megjelenésének a valószínűsége. Negyedik oltást orvosi indikáció alapján kellene adni immunhiányosoknak, olyan krónikus súlyos alapbetegségben szenvedőknek, akiknek a védelemre fokozottan szükségük van.

NEGYEDIK OLTÁSRA VALÓSZÍNŰLEG SZÜKSÉG LESZ, DE NEM A MOSTANI VAKCINÁKKAL, HANEM OLYAN FRISSÍTETT OLTÓANYAGOKKAL,

amelyek már az új, cirkuláló variánsokat tartalmazzák majd. 

A napokban többen is beszéltek a 4. oltásról:

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában