Nyugdíjasok, figyelem: megszaporodhatnak év végén a rendkívüli nyugdíjemelések

Ezt olvasta már?

Ahogy a Portfolio-n nemrég megjelent írásában Farkas András már emlékeztetett, a nyugdíjemelési korrekció békeidőszakra tervezett eljárása nem megfelelő a jelenlegi magas inflációs környezetben, a nyugdíjak vásárlóértéke a megnyugtatónak szánt kormányzati kommunikáció dacára hónapról hónapra romlik.

A júliusi emelés ellenére a júliusi infláció tükrében 13,7 – 8,9 = 4,8 %-os mértékben már megint a nyugdíjasok finanszírozzák az államot, és ez novemberig – a következő emelés időpontjáig – csak rosszabbodni fog. Indokolt lenne ezért egy szeptemberi rendkívüli emelés is – írta.

Friss cikkében a szakértő továbbmegy. A novemberi korrekció mértékét a 2022. január – augusztus hónapok inflációs tényadata határozza meg, de ez legalább 3 százalékkal alulbecsüli a nyugdíjasokat sújtó tényleges árnövekedési hatást.

Ennek az időszaknak az inflációját normális időkben a 2023. januári emelés lenne hivatott ellensúlyozni, a költségvetési törvény azonban mindössze 5,2%-os inflációval számol, vagyis korrekció nélkül 2023. januárjában csak 5,2 százalékkal nőnek majd a nyugdíjak.

Farkas András szerint szeptemberben és decemberben is szükség lenne nyugdíjkorrekcióra, különben a nyugdíjasok akár ötszázmilliárd forinttal is hitelezhetik a magyar államot, amelyből a kiegészítő korrekciók hiányában legfeljebb 200 milliárd forintot kaphatnak meg utólag.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában