Nyáron gyakoribb az alvászavar

Ezt olvasta már?

„Nyáron a melatoninszint változása csökkentheti a nappali fittséget, növelheti a fáradtságot: ettől éjszaka gyakrabban felébredünk, az alvásunk töredezetté válhat” – mondta az alvásszövetség elnöke az InfoRádiónak.

Nyáron a hőség nagymértékben befolyásolja az alvásunkat, és a szakértők szerint sokáig fogunk még a forró nyártól rosszul aludni. A megnövekedett világos órák száma hat a cirkadián ritmusra, vagyis a test belső órájának a közvetítésével az alvás és ébrenlét változásaira.

A minőségi alvás titka

Minél tovább érzékeljük a fényt, a szabályozó belső óránk annál tovább jelzi, hogy még nem érkezett el az alvás ideje

– mondta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Annak érdekében, hogy pihentető mennyiségű és minőségű alváshoz juthassunk ilyen körülmények közt, korlátozni kell a napfénnyel való találkozást – az erős és direkt napfény ugyanis a bőrünk mellett a cirkadián ritmusra is hat. Egy kicsit segíthet a napszemüveg használata, mert a szövetség elnöke szerint azzal tompíthatjuk a fénysugarakat, és csökkentjük a napfénynek való kitettséget, ami az alvás szempontjából fontos lehet.

Trükkökkel segíthetjük az alvást

„Számos praktika van, amivel magunk is segíthetjük a nyári elalvást. Az esti otthoni rutinokat be kell tartani: másfél-két órával lefekvés előtt célszerű elkezdeni ráhangolódni az alvásra, hogy ideális környezetet tudjunk létrehozni a hálószobában” – állítja a szakember.

A hőmérsékletnek nagyjából 18-20 fokosnak kell lennie a nyugodt alváshoz.

Az alváshoz megfelelő hőfokot nyáron nehéz beállítani, emellett az elektronikus berendezések zaja is zavarhatja az álmunkat. Ágyneművel és hálóruhában térjünk nyugovóra. Segíthet az is, ha a könnyű, laza anyagból varrt pizsamát felvétel előtt fél órával betesszük a hűtőbe.

Ez segítheti az elalvást, hiszen a test hőmérsékletét hamarabb állítja be ideálisra, de az is lényeges, hogy este, az alvásra való rákészülés időszakában megfelelően lazítsunk

– mondta G. Németh György. Hozzátette, alvásközpontjukban nyáron többen panaszkodnak alvásproblémákra. A legtöbben az alváshigiénés szabályok betartásával javulást érhetnek el.

A redőnyök esti lehúzása vagy egy szemtakaró is segítheti a szervezetet abban, hogy több melatonint állítson elő. Amennyiben valaki télen-nyáron alvászavarral küzd, jobban teszi, ha szakemberhez fordul, mert a probléma a nyári melegben csak tovább súlyosbodik.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában