NNK osztályvezető: nem lehet megjósolni, hogy berobbanhat-e újra a járvány

Ezt olvasta már?

Az osztályvezető az Index.hu-nak elmondta, hogy az elmúlt időszakban 20-30 százalékkal csökkent a diagnosztizált új koronavírusos esetek száma Magyarországon, és már a szennyvízben is alacsonyabb koncentrációt mérnek.

Arra a kérdésre, hogy berobbanhat-e újra a járvány nem akart jóslatokba bocsátkozni, így annyit mondott, hogy

az új variáns kialakulása hozhat egy eltérő járványhullámot, de az is elképzelhető, hogy belesimul az őszi és a tavaszi járványszezonba.

A szakember elmondta, hogy eddig közel 6 és fél millióan kaptak már Magyarországon koronavírus elleni vakcinát, de a harmadik oltásban még csak nagyjából 4 millióan részesültek. Az őszi szezonra való felkészüléshez nagyon fontos lenne, hogy minél többen megkapják a harmadik dózist is.

A majomhimlőről a következőket mondta: „A legfrissebb adatok szerint világszerte 27 országban jelent meg ez a vírus, ami nem endémiás országot jelent, tehát ahol nem fordul elő ez a vírus, ezek Afrikán kívüli országok, és 780 esetet igazoltak világszerte. Magyarországon eddig egy igazolt esetről van tudomásunk.” Hozzátette, hogy ez egy teljesen más kórokozó, nagyon szoros kontaktus kell az terjedéshez, ráadásul csak a tünetek megjelenésével fertőz.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában