Nincs fennakadás: folyamatosan érkezik a földgáz Európába

Ezt olvasta már?

Szombaton ismét a szerződésben rögzített 109,5 millió köbméteres mennyiséget pumpálnak át a vezetéken – közölte Szergej Kuprijanov, a Gazprom állami energetikai vállalat szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel.

A fennálló szerződések értelmében a Gazprom évente 40 milliárd köbméter gázt szállít a csővezetéken. Putyin a közelmúltban megerősítette, hogy a Nyugat által bevezetett szankciók ellenére nem állítják le az olaj- és gázszállításokat. Korábban Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül történő szállításokat.

A szállítás folyamatossága, illetve amiatt is, hogy az EU-csúcson egyelőre elvetették az orosz energiahordozók elleni szankciókat, tovább süllyedt a gáz tőzsdei ára pénteken: kétharmadával esett a gázár a hétfői extrém árszinthez képest. Az uniós földgázárak pénteken tovább zuhantak a megawattóránkénti 117 euró felé, ami március elseje óta a legalacsonyabb, és 66 százalékkal alacsonyabb a hét elején elért 345 eurós rekordnál.

Mindeközben Olaszország a gázár maximálását szeretné elérni az Európai Unióban. “Meg kell határozni a gáz árának felső határát, egy olyan árat, amely nem terheli meg a piacot” –  mondta Roberto Cingolani energiaátalakítási miniszter a Sky Tg 24 csatornának szombaton. “Már megawattóránként 80 eurónál tartunk, ami a duplája annak, amit egy évvel ezelőtt fizettünk” – mutatott rá a miniszter, aki szerint az EU elég nagy piac ahhoz, hogy befolyásolni tudja a gáz árát, egy ország viszont kevés hozzá. A miniszter úgy vélte, a gáz árának meghatározásával a villamos energia árát is befolyásolják.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában