Nemsokára falnak ütközhet a magyarországi üzemanyagpiac

Ezt olvasta már?

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke utalt arra, amit Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a minap már jelzett, miszerint nagyon magas az itthoni üzemanyag-fogyasztás, miközben a kínálati oldalon a Mol finomítójának tervezett leállása és az OMV osztrák finomítójában történt probléma miatt szűkösség van és ez a kettő együtt akár üzemanyaghiányhoz is elvezethet.

Egri Gábor úgy látja, Grád Ottóhoz, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárához hasonlóan, hogy a 480 forintos hatósági ár gerjeszti a hatalmas üzemanyag forgalom növekedést, hiszen „mindenki tankol 480 forintért, mintha nem lenne holnap, ezt meg kell szüntetni”.

Rámutatott, hogy „Szlovákiában például 30 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás. Az embereket nagyon motiválja a pénztárcájuk. Be kell vezetni a piaci árakat, de azt javasoltuk már korábban is, hogy szociális alapon támogassák a rászoruló társadalmi rétegeket, például a többgyermekes családokat és minimumnyugdíjasokat” – jegyezte meg.

Összességében Egri úgy látja, hogy „Megy a vonat és nemsokára falnak ütközik. Jóslásokba nem mennék bele, de azt látjuk, hogy a MOL százhalombattai finomítójában karbantartás lesz, ami visszaveti a termelést, az OMV finomítója pedig – amely a magyar piac 15 százalékát szolgálja ki – nem működik, és kétséges, mikor indul újra. Összeadódtak a negatív hírek.”

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában