Nem ismeri el hivatalos oltásként a kínai és orosz vakcinákat Lengyelország

Ezt olvasta már?

A két országban fennálló, a lengyelországinál súlyosabb járványra hivatkozva Niedzielski elmondta: a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy

az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Ez azt jelenti, hogy a “keleti vakcinák” – amelyek több típusát is engedélyezték Magyarországon (az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm) – alapján kiállított oltásigazolások nem lesznek érvényesek Lengyelországban.

Az Átlátszó cikke megemlíti, hogy a lengyelországi rendelet azért is érdekes, mert Európában elsőként kimondja, hogy csak az EU által igazolt vakcinákat ismerik el hivatalosan. De mi történik akkor, ha ez a jogi értelmezés elterjed az Európai Unióban? 

Szintén szombattól korlátozzák a száj és orr eltakarását szolgáló eszközök körét, mégpedig úgy, hogy csak a szájmaszkot ismerik el hatékonynak. Nem elegendő sálat, kendőt, valamint arcvédő pajzsot használni sem, amennyiben ennek viselését nem egészíti ki szájmaszk.    

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bevezetik a február 12-től országszerte feloldott korlátozásokat, bezárnak a szállodák, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és a sportuszodák. Az általános iskolák első, második és harmadik osztályai – amelyek januárban visszatértek a tantermekbe – a régióban ismét távoktatásra térnek át.    

Az említett térségben az újonnan fertőzöttek száma jobban növekszik, mint a 16 másik vajdaságban. Míg országszerte a múlt héten átlagosan napi 20 új fertőzöttet regisztráltak 100 ezer lakosra, Varmia-Mazúriában 45-öt. A vajdaságban az ott végzett kutatás szerint nagyobb arányban lép fel a koronavírus brit változata, amely országos viszonylatban a fertőzések mintegy tíz százalékát okozta.    

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban szerdai adatok szerint 12 146 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Múlt szerdán 8700 új fertőzöttet mutattak ki. Kifejezetten a Covid-19 miatt 67, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 305 ember hunyt el. A halálos áldozatok száma 93-mal több, mint egy héttel ezelőtt.    

A lengyel kormányfői hivatal szerdán a Twitteren közölte: a Varmia-Mazúriai vajdaság kivételével március 14-ig országszerte meghosszabbítják a jelenlegi járványügyi korlátozásokat.

Címlapkép:A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinái a hűtőkamrában Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. február 23-án. Ezen a napon megkezdődött a kínai vakcinák kiszállítása a kormányhivatalokhoz. Forrás: MTI/Balázs Attila

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában