Nem csak az időjárás fűt be idén nyáron a briteknek: tömeges sztrájkok készülődnek

Ezt olvasta már?

A brit statisztikai hivatal adatai szerint a májussal végződő három hónapban a magánszférában 7,2%-os, a közszférában pedig 1,5%-os volt a béremelkedés az előző év hasonló időszakához képest. Közben az infláció már 9,4%, vagyis

szinte mindenkinek csökken a reáljövedelme a szigetországban.

Emiatt pedig egyre nagyobb az elégedetlenség, a szakszervezetek sorra jelentik be készülő akcióikat az infláció alatti béremelések miatt. Az utóbbi napokban a londoni tűzoltók figyelmeztettek arra, hogy több mint tízezerrel vannak kevesebben 2010-hez képest, miközben a hőhullámok miatt a második világháború óta nem volt annyi dolguk, mint most.

A szigetországban jelenleg 1,3 millió nyitott álláshely van, ami több, mint a munkanélküliek száma, vagyis mindenkinek tudnának munkát biztosítani, de persze nem passzol a kereslet és a kínálat a képzettséget és az iparágakat tekintve. Az egyre durvább munkaerőhiányhoz hozzájárultak a Brexit miatt szigorodó munkavállalási szabályok is, hiszen jelentősen csökkent a kelet-európai munkavállalók száma.

Néhány hete a vasúti dolgozók már tüntettek a magasabb bérekért, július 27-én pedig újabb egynapos munkabeszüntetésre készül a közlekedési szakszervezet. Kedden több mint százezer postai alkalmazott is arra szavazott, hogy sztrájkoljanak a magasabb béremelésért.

Szakértők szerint a helyzet kezd hasonlítani a hetvenes évek végéhez, amikor 1978-79-ben a nagy elégedetlenség miatt 30 millió munkaóra esett ki a sztrájkok miatt. Akkor a mostanihoz hasonlóan a magas infláció és a csökkenő reálbérek váltották ki a mozgalmat. (CNBC)

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában