Nagy változás jön a napelemeknél Magyarországon – Megérkezett a legújabb javaslat

Ezt olvasta már?

Mit mond a minisztérium?

A 300 tagvállalattal rendelkező MNNSZ pénteki közleménye kitér arra, hogy ezzel kapcsolatban már volt egy munkabizottsági ülés, ahol az Innovációs és Technológia Minisztérium megállapította, hogy a háztartási méretű napelemes kiserőművek szaldó elszámolást felváltandó új bruttó elszámolási rendszernek az alábbiakat kell teljesítenie:

 1. piaci alapú legyen a termelés és a felhasználás
 2. ösztönözze a napelemes rendszerek elterjedését és a saját célú villamos energia termelését
 3. ösztönözze a villamos alapú fűtések elterjedését
 4. ösztönözze az elektromobilitást, és a villamosenergia saját célú tárolást
 5. ösztönözze a csúcsidőn kívüli villamosenergia felhasználást

Mint ismert, az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. 2020 őszén derült ki, hogy a szaldó rendszert felváltó bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. 

Javaslatok pontokba szedve

Kiss Ernő, az MNNSZ elnöke nemrégiben jelezte a Portfolio-nak, hogy tavaly november óta folyamatosan gyűjtik az információkat és egyeztetnek az iparág szereplőivel. Már akkori nyilatkozatában előrevetítette: rövidesen előterjesztenek egy javaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére.

Feltehetően most ez a javaslatcsomag jelent meg 7 pontba szedve az MNNSZ oldalán, amelyet röviden összefoglalunk:

 1. A szaldó elszámolást felváltó bruttó pénzügyi elszámolás: a háztartási méretű kiserőmű által megtermelt és közcélú hálózatba visszatáplált villamos energiát a hálózati szolgáltató teljes egészében vásárolja meg az aktuális piaci – tehát az aktuális bruttó hatósági áron.
 2. A HMKE által megtermelt és a hálózatba visszatáplált teljes villamos energia mértékéig jogosult villamosenergiát felhasználni a mindenkori bruttó lakossági ár 20%-áért. A termelő tulajdonában álló más ingatlanban – közös mérlegkör.
 3. Fűtések elektrifikációjának ösztönzése. A B vezérelt H és Geo fűtési tarifákkal szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.
 4. Elektromobilitás és házi villamosenergia tárolás ösztönzése. A szaldó elszámolás felváltásával egyidejűleg bevezethetnék az elektromos autók otthoni töltésének kedvezményes időszakát ( lásd okosmérés javaslat) ahol a csúcsidőn kívüli időszakban a B vezérelt H és Geo fűtési tarifához hasonló mértékű áron lehetne tölteni az elektromos autót vagy a házi akkus energia tárolót. Ezzel a kedvezményes töltési lehetőséggel szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.
 5. Okosmérés. A szaldó elszámolás módosításával javasolják az okosmérés lehetőségeinek a jogszabályi hátterének megteremtését is. A szövetség azt javasolja, hogy tarifa idősávokkal ösztönözzük a villamosenergia csúcsidőn kívüli – felhasználását.
 6. Beruházási támogatást igénybe vevőkre vonatkozólag a 2021.06.30-ig benyújtott igénybejelentés legyen a mérvadó határidő.
 7. A szaldós elszámolásban a HMKE rendszerek AC oldali teljesítmény maximuma 50kVA. Javasolják, hogy a Bruttó elszámolással párhuzamosan ez a határ emelkedjen fel 200kVA-ra.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img