Nagy változás jön a napelemeknél Magyarországon – Megérkezett a legújabb javaslat

Ezt olvasta már?

A fejlődő világ országai segítenének megoldani a vakcinahiányt

Az amerikai hírügynökség példaként említi, hogy Bangladesben kapacitásának mindössze negyedével dolgozik az Incepta oltóanyaggyártó üzem, amelynek felszerelései, berendezései vadonatújak és Németországból származnak. Jelenleg egyebek...

Itt a harmadik hullám Magyarországon, hamarosan megszólal az operatív törzs

A hétvégi szünet ma újra tart sajtótájékoztatót az operatív törzs, ahol a magyar napi esetszámok értelmezése mellett vélhetően szó lesz a vakcinázottság haladásáról, az...

A szlovákoknál belengették a teljes lezárás lehetőségét

A kabinet határozata szerint amennyiben az óvintézkedések három hét alatt nem hozzák meg a várt eredményt, és ha nem javul a helyzet, Szlovákiában bevezetik...

Elfogadta a képviselőház Joe Biden 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagját

Elfogadta a képviselőház Joe Biden 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagját, melynek keretében 1400 dollárt juttatnának minden egyes, évi 75 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező...

Mit mond a minisztérium?

A 300 tagvállalattal rendelkező MNNSZ pénteki közleménye kitér arra, hogy ezzel kapcsolatban már volt egy munkabizottsági ülés, ahol az Innovációs és Technológia Minisztérium megállapította, hogy a háztartási méretű napelemes kiserőművek szaldó elszámolást felváltandó új bruttó elszámolási rendszernek az alábbiakat kell teljesítenie:

 1. piaci alapú legyen a termelés és a felhasználás
 2. ösztönözze a napelemes rendszerek elterjedését és a saját célú villamos energia termelését
 3. ösztönözze a villamos alapú fűtések elterjedését
 4. ösztönözze az elektromobilitást, és a villamosenergia saját célú tárolást
 5. ösztönözze a csúcsidőn kívüli villamosenergia felhasználást

Mint ismert, az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. 2020 őszén derült ki, hogy a szaldó rendszert felváltó bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. 

Javaslatok pontokba szedve

Kiss Ernő, az MNNSZ elnöke nemrégiben jelezte a Portfolio-nak, hogy tavaly november óta folyamatosan gyűjtik az információkat és egyeztetnek az iparág szereplőivel. Már akkori nyilatkozatában előrevetítette: rövidesen előterjesztenek egy javaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére.

Feltehetően most ez a javaslatcsomag jelent meg 7 pontba szedve az MNNSZ oldalán, amelyet röviden összefoglalunk:

 1. A szaldó elszámolást felváltó bruttó pénzügyi elszámolás: a háztartási méretű kiserőmű által megtermelt és közcélú hálózatba visszatáplált villamos energiát a hálózati szolgáltató teljes egészében vásárolja meg az aktuális piaci – tehát az aktuális bruttó hatósági áron.
 2. A HMKE által megtermelt és a hálózatba visszatáplált teljes villamos energia mértékéig jogosult villamosenergiát felhasználni a mindenkori bruttó lakossági ár 20%-áért. A termelő tulajdonában álló más ingatlanban – közös mérlegkör.
 3. Fűtések elektrifikációjának ösztönzése. A B vezérelt H és Geo fűtési tarifákkal szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.
 4. Elektromobilitás és házi villamosenergia tárolás ösztönzése. A szaldó elszámolás felváltásával egyidejűleg bevezethetnék az elektromos autók otthoni töltésének kedvezményes időszakát ( lásd okosmérés javaslat) ahol a csúcsidőn kívüli időszakban a B vezérelt H és Geo fűtési tarifához hasonló mértékű áron lehetne tölteni az elektromos autót vagy a házi akkus energia tárolót. Ezzel a kedvezményes töltési lehetőséggel szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.
 5. Okosmérés. A szaldó elszámolás módosításával javasolják az okosmérés lehetőségeinek a jogszabályi hátterének megteremtését is. A szövetség azt javasolja, hogy tarifa idősávokkal ösztönözzük a villamosenergia csúcsidőn kívüli – felhasználását.
 6. Beruházási támogatást igénybe vevőkre vonatkozólag a 2021.06.30-ig benyújtott igénybejelentés legyen a mérvadó határidő.
 7. A szaldós elszámolásban a HMKE rendszerek AC oldali teljesítmény maximuma 50kVA. Javasolják, hogy a Bruttó elszámolással párhuzamosan ez a határ emelkedjen fel 200kVA-ra.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Koronavírus: teljes lezárásokat lengetnek be egyes európai országokban, a németek és bolgárok meg mintha feladták volna

A vendéglátás újra kinyitott, de a kijárási tilalmat mégsem törölték el teljesen az olaszországi Szardínia szigetén, ahol hétfőn újraindult az élet a koronavírus-járvány miatti...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -