Nagy recesszió jön a Deutsche Bank közgazdászai szerint

Ezt olvasta már?

A bank elemzői szerint a problémát a magas infláció okozza: lehetséges, hogy az áremelkedés már tetőzött az Egyesült Államokban, de a jegybank 2%-os célja alá még nagyon sokáig nem tér vissza. A Fednek ezért agresszívan kell emelnie a kamatokat, ami fájni fog a reálgazdaságnak.

Mély recesszióra lesz szükség ahhoz, hogy a Fed le tudja törni az inflációt

– írják elemzésükben, majd hozzáteszik:

a bekövetkező recesszió rosszabb lesz, mint vártuk.

Az éves infláció 8,5% volt márciusban, miközben a munkaerőpiac továbbra is feszes. A Moody’s Analytics becslése szerint a munkanélküliség 1950 óta nem tapasztalt mélypontra süllyed hamarosan. Eközben az infláció makacsabb lehet, mint vártuk: ehhez hozzájárul az orosz ukrán háború, a klímaváltozás elleni harc és a kínai lezárások is.

Ez alapján a Deutsche Bank csinált egy indexet, amelyben számításba veszik a munkaerőpiaci folyamatok mellett a jegybank célját és az inflációt is. Eszerint pedig a jegybank sokkal jobban le van maradva, mint az 1980-as években, amikor a nagyon magas infláció miatt végül rekordszintre kellett emelni a kamatot. A lépés akkor recessziót váltott ki.

A Deutsche Bank szerint amikor az infláció a múltban jelentősen átlépte a jegybanki célt, a Fed sosem tudta azt úgy letörni, hogy ne okozzon kárt a reálgazdaságban. A bank hosszabb távon ugyanakkor optimista: az amerikai gazdaság 2024-ben felpattanhat, amikor a Fed lazítani fogja a monetáris politikát.

Fontos elmondani ugyanakkor, hogy nem minden bank gondolkodik így, a Deutsche Bank jelenleg a legpesszimistább bank a Wall Streeten. A Goldman Sachs szerint nem feltétlenül van szükség recesszióra az infláció letöréséhez, elég lehet a potenciális növekedés alá lassulni (ami persze egyben a recessziós kockázatokat is növeli). A UBS is úgy gondolja, hogy a növekedés kitart majd a Fed szigorítása ellenére.

A Fed márciusban 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, és a széleskörű várakozások szerint – és immár a jegybank jelzései szerint is – májusban 50 bázispontos kamatemelés jöhet. A jegybank ezután júniusban is 50 bázisponttal emelhet, de egyes várakozások már 75 bázispontról szólnak.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában