Nagy kormánydöntés készülődik a magyar nyugdíjasoknak

Ezt olvasta már?

A csütörtök délutáni kormányzati tájékoztatón a járványhelyzet mellett előkerült az infláció ügye is. Nevezetesen, hogy a legfrissebb várakozások azt mutatják, hogy a kormány eredeti 3%-os inflációs várakozását jócskán meghaladó mértékű lehet a jövő évi fogyasztói áremelkedés.

Gulyás Gergely tárcavezető az erre vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy a kormány is látja ezeket a folyamatokat, de az új előrejelzésével megvárja a jegybank december 14-én várható új, frissített előrejelzését. A kormány ez után tudja módosítani az inflációs előrejelzését, ha szükséges. Úgy érvelt ugyanis, hogy a jegybank az illetékes az infláció ügyében.

Korábban arról beszélt egy másik kérdésre válaszolva, hogy egyetértés van a Pénzügyminisztérium és a jegybank között abban, hogy az infláció jövőre 3% felett lesz, és abban is egyetértés van, hogy a mindenhol megugrott infláció a jövő év második felére térhet vissza a 3% körüli sávba. Ebből az is következik, hogy a jövő évben nem lesz 3% alatt az infláció – mondta. Ebből számtalan dolog következik – jelezte a miniszter.

Azt is elismerte, hogy a mostani fejlemények alapján a kormány is úgy látja, hogy jövőre az éves átlagos infláció magasabb lesz a 3%-nál, amivel a kormány eredetileg számolt 2022-ben és amivel eredetileg tervezte emelni a nyugdíjak összegét az év elején.

Mára tehát gyakorlatilag eldőlt, hogy januárban a tervezettnél magasabb infláció miatt a nyugdíjasok 2022 év elején is kompenzációban részesülnek.

Erre 2021-ben kétszer volt példa az infláció gyors emelkedése miatt és végül 2021-ben a nyugdíjasok összességében éves szinten 4,8%-os emelésben részesültek.

Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója már korábban előrevetítette, hogy már az év elején nagyobb lesz az emelés az eredetileg tervezett 3%-nál a várhatóan magasabb infláció miatt.

Mit jelent ez az átlagnyugdíj szintjén?

Az idei emelések és a jövő évi eredeti 3%-os emelés nyomán az átlagnyugdíj 156 350 forint lenne várhatóan.

A jegybank a szeptemberi inflációs jelentésében 3,4-3,8%-os inflációt vetített előre 2022-re, ez változhat feltehetően a következő hónapban.

Ha a kormány az infláció jövőre várható mértékét 0,8 százalékponttal emeli meg, akkor ez havi 1250 forintos pluszt jelent az átlagnyugdíj szintjén, éves szinten pedig plusz 15 ezer forintot.

Címlapkép forrása: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img