Nagy bejelentést tettek az oroszok: készek növelni a gázszállításokat Európába

Ezt olvasta már?

Fontos szignál a Jamál-Európa esetleges helyreállítása

Több részletben jelent meg Novak ünnepi nagyinterjúja az energetikai fejleményekről a TASZSZ-on vasárnap, illetve annak feldolgozása két részletben a Reutersen (itt és itt) és az MTI-n. Ezek összedolgozásával az alábbi fő kép tárul elénk a gázpiac kapcsán Novak kijelentései alapján:

Az európai piac továbbra is releváns marad (számunkra – a szerk.), mert a gázhiány továbbra is fennáll, és minden lehetőségünk megvan az ellátás helyreállítására. Például a politikai okokból leállított Jamal-Európa gázvezeték kihasználatlanul maradt.

Az Oroszországon és Fehéroroszországon, illetve Lengyelországon át Németországba haladó Jamálon normál esetben nyugati irányba halad a gázküldés évi 33 milliárd köbméteres maximális kapacitás mellett, de már egy évvel ezelőtt megfordult a szállítási irány, mert a lengyelek elkezdtek elfordulni az orosz gáz vásárlásától és inkább Németország felől importáltak (orosz) gázt. Aztán a rubelfizetésre áttérést szorgalmazó tavaszi orosz kérésre a lengyelek nemet mondtak, és felmondták a gázszerződésüket az oroszokkal, amire válaszként az oroszok leállították májusban a Jamálon a gázküldést feléjük, illetve a lengyel szakaszt üzemeltető cég ellen is szankciót léptettek hatályba. Ezt írta le sajátos módon a mostani interjúban Novak úgy, hogy „a politikai okokból leállított Jamal-Európa gázvezeték kihasználatlanul maradt”.

Az viszont kifejezetten fontos szignál, hogy most azt közölte: készek ezen a fontos vezetéken újraindítani a gázszállításokat az EU felé. Ez valószínűleg úgy történne, hogy a lengyeleken át a németekhez küldenének tranzitgázt.

Valószínűleg nem véletlen, hogy ezt a szignált küldte, ugyanis az interjúban ezeket is mondta:

  • Az európai fogyasztók részéről folyamatosan érkeznek a megnövelt gázszállításokra vonatkozó kérelmek az oroszok felé. Úgy fogalmazott: „Ma már biztosan állíthatjuk, hogy van kereslet a gázunk iránt. Tehát továbbra is úgy tekintünk Európára, mint a termelésünk potenciális piacára”.
  • Elárulta azt is: az idei orosz gázexport mintegy a negyedével, a gáztermelés pedig 12 százalékkal csökken tavalyhoz képest, amikor a termelés 763 milliárd köbméter volt, az export pedig 250 milliárd köbméter.
  • Úgy látja, hogy a gázhiány miatt továbbra is magasak maradnak a gázárak Európában. Mint mondta: nem látja esélyét annak, hogy az árak visszatérhetnének a 2021 eleji, ezer köbméterenkénti 200-250 dollárhoz. Az ár jelenleg ezer dollár, de augusztusban volt 4 ezer dollár is. A 180 euró/MWh-s uniós ársapka pedig nagyjából 2000 dolláros szinten lépne be, tehát jelentős tér lenne még azelőtt az orosz bevételszerzésre, mielőtt az ársapka hatályba lépne.
  • Az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése és exportja több mint 8,7 százalékkal nő az idén 2021-hez viszonyítva. Megjegyezte, hogy a szankciók nem érintik az Európába irányuló LNG-szállításokat és ez is hozzájárul ahhoz, hogy Oroszország az idei első 11 hónapban már 19,4 milliárd köbméter LNG-t exportált Európába, és az év végéig a mennyiség elérheti a 21 milliárd köbmétert.

Egyéb szállítási információk

Jamál-Európa vezetékkel kapcsolatos jelzésen túl érdemes megjegyezni, hogy jelenleg az Ukrajnán keresztüli orosz tranzitgáz küldés napi mennyisége 42,5 millió köbméter körüli (ezt a mennyiséget a karácsony előtti robbanás után az elmúlt napokban folyamatosan küldték az oroszok Ukrajnán át Szlovákia felé és a holnapi napra is ennyi a nominált mennyiség). Emellett az is lényeges, hogy a déli orosz vezetéken, a TurkStreamen (amely Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül vezet Magyarországra) maximális a kapacitáskihasználtság és ennek kapcsán Novak szintén fontos mondatokat mondott:

Jelenleg a Törökországon keresztül történő további gázszállítási mennyiség megvalósításáról folyik a tárgyalás, miután ott létrehoznak egy gázcsomópontot. Aktívan együttműködünk azokkal az országokkal, amelyek részt vesznek ebben a projektben, valamint azokkal a fogyasztókkal, akiknek szükségük van az Oroszországból származó gázra

– tette hozzá. Ez tehát azt jelenti, hogy a TurkStream kapacitása és az azon keresztül Európa felé szállított gázmennyiség is növekedhet majd.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában